Kapitel 11: Föräldrakooperativet Svanen

2 kommentarer

Det är vinter med snö när vi denna februaridag besöker föräldrakooperativet Svanen. De äldre barnen är på väg tillbaka till förskolan efter att ha varit på teaterutflykt, de yngre barnen leker ute på förskolans gård. Bakom förskolan finns den jättestora och välbesökta skogen i Nackareservatet.

Förskolan har en montessoriinriktning och innemiljön präglas av många sensoriska material. Det praktiska kommer i första rummet, men tonvikten finns också på språk och kultur.

Förskolechefen berättar om glädjen i att arbeta nära och tillsammans med aktiva föräldrar, som har olika ansvarsområden att samverka kring. Lokalerna är rymliga och inbjuder barnen till lek på många olika sätt. Det finns också ett jättefint akvarium med dykar-dockor, en spännande och färgglad plats att stå och titta på och fundera en liten stund.

Hon berättar också om hur förskolan tänker på att förankra allt det pedagogiska arbetet med läroplanen för förskolan och hur förskolan tre gånger per termin följer upp vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Förskolan har, förutom Nacka kommuns kundenkät, en egen enkät till alla föräldrar. I årets enkät tog förskolepersonalen fasta på att många önskade att det skulle vara mer musik på förskolan. På så sätt startade sju musikgrupper som i projektform blandat arbetar med yoga, instrument, rytmik och stavelser.

I och med att förskolan är relativt liten är det nära till flexibla problemlösningar, menar förskolans ledning, och de får ofta besök av barn som inte längre går i förskolan. Den feedback personalen får från de barnen är värdefull och finns dokumenterad på olika sätt bland annat på tavlor i ateljén.

Jag tar med mig den lilla förskolans gemyt och målinriktade projekt, både ute i kanten av skogen och inne. Jag tar också med mig det stora engagemang och den professionella värme förskolans ledning visade kring montessoripedagogikens upplägg tillsammans med aktiva föräldrar.

Vid “kikaren” Susanne Nord, utbildningsdirektör, Nacka kommun

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. 2 kommentar