Ny vecka, ny start

0 kommentarer

Nu började vi en ny vecka och alla kom tillbaka, lite trötta, efter midsommarhelgen. Vi samlades först i helgrupp då vi började med att varje person svarade på frågan vad de behöver för att vara kreativa. Vissa tyckte om att ha press på sig, andra tyckte om att ha tid och lugn och ro, vissa tyckte om att vara i rörelse medan andra helst ville sitta stilla ensamma och tänka. Sedan kom rektorn från ybc (där vi är nu) och berättade lite om skolan. Efter det gjorde vi en övning då alla skulle äta ett “magiskt piller” som skulle föra oss till ett framtida 2030, fast hur det hade varit om det hade varit tvärtemot Nackas vision. Vi satte oss i grupper och började spåna om hur det här samhället skulle se ut. Min grupp såg en grå, ofräsch värld i stela kostymer bärandes av bara vita medelålders/klass män. Sedan fick vi tänka tvärtom och snarare hur vi faktiskt vill att Nacka ska se ut, då mångfald, miljö och idéer var viktigt. Sedan blev vi indelade i tre stora grupper som fick lite olika material att jobba med som skulle vara en del av ett hållbart Nacka för fler 2030. Min grupp fick tre kuber som vi kallade för hållbarhetspaketet som varje nackabo skulle få. En kub hette kontaktlådan som handlade om att när man rörde den skulle den överföra energi som kunde användas som el t ex eller för att ges till andra människor. Nästa kub kallades för äventyrslådan. Det var en slags portal så man skulle kunna teleportera sig till olika mötesplatser och få ta del av mångfalden i Nacka. Den sista kuben kallade vi för frihetslådan som skulle fungera som ett socialt nätverk där man kan dela med sig av idéer och ta del av andras för att utveckla tillsammans. Efter förmiddagen aktiviteter samlades vi igen i våra tre huvudgrupper och jag gick tillbaka till miljögruppen. Vi ritade upp och skrev om hur vår vision av ett hållbart Nacka 2030 skulle se ut med ett miljöperspektiv.

Sedan blev det lunch. Efter lunchen bollade vi idéer, vi försökte diskutera nya saker vi inte hade tänkt på förut och så samlade vi ihop våra topp tio bästa idéer. Sedan delade vi upp oss igen för att ta några av idéerna var så vi kunde utveckla dem och komma på tillhörande frågor som vi har tänkt fråga nackaborna imorn så vi kan höra deras röst. Vi avslutade med att checka ut med frågan hur vårt drömhus ser ut och så var dagen slut.

Julie Zenou

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Engagemang för miljön. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar