Mångfald på arbetsmarknaden

0 kommentarer

Dag 4

Inte mycket tid, men mycket att göra
Oj, oj, oj vilken dag! Denna dag har varit full med möten och känslosamma samtal. Dagen inleddes med ett återseende av Helena Lindenius som har gett oss detta uppdrag. Vi visade Helena vilka problem vi såg samt de orsaker vi tyckte låg bakom dessa problem. Ett lyckat möte, men ett kort sådant (det var många möten som behövdes hinnas med).
 Näst på tur var Cecilia från försäkringskassan tillsammans med Malin från ett särgymnasium samt Ingrid som jobbar med LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Alla tre började med att förklara hur de personligen jobbade med att hjälpa funktionsnedsatta, innan det var dags för oss att få våra frågor besvarade. Möten gav svar på många av vårs frågor, med ledde även till att vi fick en bättre insyn i hur komplicerat systemet faktiskt är. Vi insåg att det finns svårigheter och nackdelar med systemet som vi tidigare inte visste om. Det är dags för en förändring!
Elisabet och Anders som båda jobbar i Nacka stadshus kom även de och hälsade på.  Båda två berättade om hur Nacka stadshus har fler anställda med funktionsnedsättningar. Anders berättade även om hur en anställd på Nacka stadshus hade blivit handikappad, och hur hans chef hade kämpat för att se till att han kunde jobba kvar. En imponerade historia som vi önskade det fanns fler av.
Dagens lunch blev otroligt känslosam. Två av årets ungtinflytandepiloter lider av funktionsnedsättningar (den ena har Aspergers och den andra är nästan helt blind) bägge två berättade om svårigheterna av att leva med funktionsnedsättningarna. Vi fick även höra en hjärtekrossande historia om hur en av dem hade  blivit nekad en plats på en  grundskola då skolan inte ville förlora sitt rykte. Från lunchen gick många iväg både ledsna, upprörda med förhoppningsvis även motiverade att faktiskt skapa en förändring.
Efter lunchen kom Stefan från Peritos (det betyder expert på latin) och gav oss en presentation om hur han jobbar med att få in funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. Vi blev alla glada av Stefans psentstion. Hans tillvägagångssätt var betydligt mycket bättre än dagliga verksamheters system som också sysslar med att fä ut funktionsnedsatta på arbetsmarknaden. Vårt humör steg efter presentationen och fortsatte även att stiga i och med gruppens mysiga lilla avslutning med glass och jordgubbar. Det kändes som en perfekt avslutning inför midsommar.
Den första veckan är nu slut och vi kan inget annat än att vänta på att nästa ska börja. Vi har lärt oss så mycket och även lärt känna så många nya människor. Detta är verkligen världens bästa sommar jobb!
Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Ungt Inflytande. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar