Den bästa dagen hittills

0 kommentarer

Dag tre av vårt ganska unika sommarjobb började som de tidigare. Vädret var hyfsat fint, temperaturen lite så där lagom. Vi började dagen med att checka in. Det gör vi för att visa att vi kommer delta och närvara både fysiskt och mentalt. Det är också ett bra sätt att lära känna varandra, eftersom vi fortfarande är lite av främlingar för varandra, de flesta av oss i alla fall. Idag checkade vi in genom att berätta något vi, medvetet, gjort annorlunda för att våga testa att gå utanför vår så kallade ”comfort-zone”. Vi fick höra om sånger i matbutiken, annorlunda sovplatser och middagslagning hos kompisar. Även om det sista tydligen var för att få gratis Internet. Men vi fick i alla fall många skratt tillsammans och en bra start på dagen.

Sedan fortsatte dagens schema med en omgång yoga, där våra morgontrötta och, i vissa fall, koffeinberoende kroppar vaknade till liv igen. Vi piggnade snabbt till, och den verkade uppskattad, speciellt av de som aldrig testat tidigare. Vi rundade av med några fokusövningar som inriktade sig på andning och koncentration.

En bra start på dagen alltså.

Efter det så var det dags att bli lite varma i kläderna angående våra viktiga uppdrag från kommunen, och kanske fundera om vad man vill arbeta med – IT i skolan eller medborgardialog. Vi fick alla formulera en varsin fråga angående ett av dessa ämnen. Vi bildade spontana grupper kring dem frågar vi hade, och valde i dessa grupper ut en fråga att arbeta med en timme, för att sedan presentera för de andra.

Min grupp bestod av sex mycket ivriga personer. Det diskuterades livligt och ibland lite hetsigt, men vi respekterade varandras olika ståndpunkter och åsikter, och kunde till slut enas om det vi ville ha med och producera. Vi blev mycket nöjda, och det verkade de andra grupperna också bli med sitt arbete. Det märks att vi fungerar bra som grupp, vilket är mycket roligt.

Sedan, efter det, fick vi välja grupper. Det skulle vara lika många i varje grupp, och lika många tjejer som killar. Helt otroligt nog fick precis alla den grupp de önskade, så det många nöjda, men trötta, inflytandepiloter som efter det tog lunch.

Efter lunchen satte det igång igen, och efter det fick vi besök av en Growing Rights, ett projekt lett av Bitte Fossbo, som också hade med sig två danspedagoger. Bitte började med att hålla en mycket uppskattad föreläsning om deras tidigare arbete med olika byar i Afrika, där de åkt omkring och informerat om mänskliga rättigheter. Och nu hade hon bestämt sig för att jobba med det i Sverige, eftersom mänskliga rättigheter inte alltid är en självklarhet ens här. De har fokus på barn i Sverige, och deras rättigheter enligt barnkonventionen. De använder dans och kultur för att lära barnen, och även vuxna, om de så viktiga rättigheterna som alla borde veta om, men som tyvärr glöms bort även här i Sverige.

Och nu skulle även vi få testa på det. Deras två danspedagoger arbetade med oss en stund, där vi fick göra övningar för att testa tillit och se ur någon annans perspektiv, men de syftade också till att få oss att testa nya roller. Vi fick bland annat blunda, hålla en handflata på en annan persons rygg och följa denna, och lita på att den personen skulle leda dig rätt. Det kändes som om vi som grupp lyckades mycket bra, och alla var svettiga men nöjda när vi började runda av med ytterligare en övning om våra egna fördomar och sedan en diskussion om dem.

Vi avslutade denna dag med att samlas i en ring för att checka ut. Alla fick fritt prata om något angående dagen, och många saker återkom hos flera olika personer. Många hade uppskattat Growing Rights besök, både föreläsningen och dem fysiska övningarna. Många gillade verkligen yogan. Någon nämnde uppdragen, en annan den goda gruppdynamiken. Många sade också att det var den bästa dagen hittills.

Det var med gott humör vi checkade ut för den tredje dagen på Ungt Inflytande och åkte hem.

Sara Bergman, Inflytandepilot

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Ungt Inflytande. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar