Ungt inflytande 2010 är igång!

0 kommentarer

Den 25 juli klev årets 24 inflytandepiloter in genom dörrarna i kunskapsgallerian M7 i Sickla. Förväntningarna och spänningen var påtaglig.

Det är tredje året Ungt Inflytande genomförs i Nacka kommun. Idén med Ungt inflytande är att använda de kommunala feriearbetsplatserna för att skapa nya arenor för unga människors engagemang och inflytande i kommunala frågor. Genom Ungt inflytande vill Nacka kommun skapa dialog mellan unga och tjänstemän och beslutsfattare genom att kommunen ger de unga ett uppdrag att arbeta med under de tre veckorna. Konceptet har kopierats av flera kommuner och fått stor uppmärksamhet runt om i Sverige.

I år var det över 200 sökande till de 24 platserna i Ungt inflytande. Det visar verkligen att unga i Nacka vill och kan påverka och intresset för att påverka Nackas nutid och framtid är stort!

Sommaren 2008 arbetade de 12 anställda inflytandepiloterna med att ge 12 goda råd om hur Nacka kan bli ännu bättre på inflytande och ungas rättigheter. Rapporten döptes till Vi är inte framtiden – vi är nu. Tio goda råd om Nacka. Råd nr 1 handlade om att Ungt inflytande borde fortsätta vara ett forum för inflytande och påverkan och genomföras varje år med ett nytt uppdrag. Sagt och gjort!

Ungt inflytande genomfördes även 2009 och då var temat morgondagens skola. Gruppens slutrapport heter Morgondagens skola – en drömfabrik. Tankar om dagens och morgondagens skola.

I år kommer 24 blivande inflytandepiloter arbeta med ”På spaning efter morgondagens Nacka”. En grupp kommer jobba med hur 90-talister ser på sin framtida drömarbetsplats och en grupp kommer jobba med att ge ett ungt perspektiv på hur Nacka-samhället skulle kunna se ut 2030 som ett led i den nya översiktsplanen.

Idag var bara första dagen på en lång resa. Dagen präglades av att förstå vilka uppdragen är, vi fick besök av Sven Andersson, projektledare för Översiktsplanen i Nacka kommun och från Marie Lithander-Marcus från Wallenstam och av Klara Kviberg som alla berättade om årets uppdrag. Vi ägnade också en stor del av dagen till att förstå vilka vi är och vad vi ska göra under årets ungt inflytande. Som i alla grupp- och idéutvecklingsprocesser har ingen någon aning om hur årets resa kommer se ut eller vart den bär. Vilket just är det fascinerade med att arbeta med projekt som Ungt inflytande!

Startskottet får årets Ungt inflytande har gått – vi är så spända på resultatet!

Maja Frankel, Projektledare Ungt Inflytande

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Vad är Ungt Inflytande?. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar