Förändra världen – ett barn i taget

0 kommentarer

Vi lever i en föränderlig värld, där trygghet inte kan tas förgivet. I vissa delar av världen lever människor ett ganska obeskymmrat liv, medan i andra delar av världen får människor kämpa för att överleva varje dag. Detta är en av de kanske viktigaste frågorna i vårt samhälle idag och även en viktig fråga att ta upp i förskolan. Detta år har vi valt ett tema som vi kallar “förändra världen, ett barn i taget”. Det första vi valt att arbeta med är den aktuella flyktingfrågan, barnen har fått reflektera och diskutera kring vad en flykting är och hur vi kan hjälpa dom? Vi startade en gemensam insamling, där vi valde ut saker att ge bort både från förskolan och hemifrån. Funderade över vad behöver en flykting? om du kom ensam till ett nytt land, vad skulle du vilja ha?

Det är viktiga frågor och barn är otroligt kloka och ger oss äldre en positiv framtidstro. Som avslutning kring arbetet med flyktingfrågan, fick barnen i uppdrag att berätta för andra, vad en flykting är och hur man kan hjälpa dom. Vi pratade om att detta är ett sätt för oss att kunna hjälpa flyktingar och sprida information till andra hur de kan hjälpa till. Resultatet blev en digital berättelse, som vi publicerat på Youtube. Efter en vecka var vi uppe i ca 400 visningar och vi samlade barnen igen och började pratat om detta, hur de har nått ut till så många människor och de uttryckte ett gemensamt

- Wow!!

Att uppleva barnens stolthet och förståelse för att de faktiskt kan nå ut till så många människor och att de kan påverka, är en fantastiskt känsla som pedagog. Detta är en av de största fördelarna vi fått genom den moderna teknik som finns i dag, möjligheten att kunna nå ut, kommunicera och samspela med världen. Men självklart måste man ha en tanke bakom varför man gör det.

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Värdegrund. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar