Roboten Hjulia på besök

0 kommentarer

Igår hade vi ett spännande besök på förskolan, roboten Hjulia kom på besök. Det var när jag var på BETT mässan tillsammans med mina skolutvecklar kollegor som jag stötte på Romo Robots. Vi fastnade alla för den och när vi kom hem igen beslutade vi oss för att köpa in några.

Så igår tog jag med mig en och testade i femårsgruppen som jag brukar vara med på fredagar. Barnen tyckte verkligen att det var spännande när Hjulia rullade in på avdelningen. Jag hade berättat tidigare under dagen att vi skulle få ett speciellt besök. Roboten består av en liten bandvagn som kopplas ihop med en iPhone eller iPod. Det är då den blir en robot. Via skärmen kan du följa uppdrag och lära den utföra olika saker, man kan också programmera vad den ska göra t ex vid nedsläpp åk åk framåt, när du ser ett ansikte säg -Hej!, när du inte ser ansikte fortsätt att åka runt osv….

Så jag började med att programmera Hjulia att åka omkring och säga hej alla barn när den såg ett ansikte. Barnen fattade genast tycket för Hjulia och de började nyfiket studera och prata med henne. De behandlade henne som om hon var levande varelse.

Genom iPhonens kamera kan roboten följa rörelse, starka färger, färgad tejp, känna igen ett ansikte. Den kan även filma och ta kort, samt fjärrstyras från t ex en iPad. En funktion vi inte fick igång var videosamtal. Man kan alltså åka runt och prata med de man träffar. Vi hoppas få igång denna funktion, vilket kommer leda till att vi kan arbeta mer med språkutveckling.

“Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar” Lpfö98/10

Jag klippte ihop en liten film som visar barnens möte med Hjulia.

 

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Interaktivt, Kodning. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar