Miljörådet önskar alla en God Jul och Ett Gott Nytt År!

Det har varit miljövänlig julpyssel i de olika klasserna bl.a. julkulor  och girlanger av tidningspapper (se ovan).

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Okategoriserade |

Eleverna i miljörådet har idag spånat över vad vi skulle kunna ha för miljöuppdrag i december. De kom fram till att de ville julpyssla med återvunnet material.

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Okategoriserade |

Flera elever i de olika klasserna har hittat olika miljötips från andra länder. Från Spanien har vi fått tipset som gäller husbilsägare som använder en karta med återvinningsstationer som de kan lämna sitt skräp till. I Grekland är det en del människor som har sina egna bikupor i hemmet som de odlar sin egen honung med.

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Okategoriserade |

Många bra förslag om kommande projekt kom in från klassrepresentanterna t.ex. plocka skräp under en höstdag, släcka lamporna på skolan om det är ljust under en dag, samla pengar till ett miljöprojekt och vara med i batterikampen.

Måndag den 24 oktober firas FN-dagen i världen. Då kläcktes idén att fråga barn, vänner och släkt utomlands hur de sparar på miljön. I varje klass på Duvnäs skola finns det elever som har släkt eller bekanta som bor utomlands. Fråga dessa hur de gör för att spara på miljön. I åk 6 brevväxlar eleverna med andra barn i U.S.A. och kan ställa denna fråga till dem.

I varje klass kan eleverna rita och skriva på ett A4 papper landets flagga och ett miljötips som kommer från det landet. Gärna också med namn och ålder på personen som man frågat. Miljörådsrepresentanterna kommer med alla tips till nästa miljöråd som är onsdag den 30 november.

 

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Duvnäs |

 

Vi har under veckorna 38 och 38 haft en intern matkamp mellan låg- och mellanstadiet. Matpersonalen har vägt hur mycket mat som eleverna slänger under dessa två veckor. Totalt slängde vi 29,26 kg mat under dessa två veckor. Lågstadiet slängde 11,963 kg och mellanstadiet 17, 297 kg. Det blev alltså lågstadiet som slängde minst mat när man jämför stadierna med varandra

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Duvnäs |

Vi har idag haft vårt första miljöråd för terminen där elever från åk 1-6 representerade sina klasser. Vi pratade om vad vi gör i  miljörådet och vilka olika uppdrag vi haft tidigare på skolan.  Bra att fortsätta att prata om detta i sina klasser under t.ex. klassråd.

Vi bestämde oss för att miljöuppdraget i september blir en favorit i repris, nämligen Matkampen. Elever från låg- och mellanstadiet ska ha en intern kamp där det gäller att slänga så lite mat som möjligt under två veckor. Vi börjar med detta v.38.

Vi pratade också om tack diplomet som vi fick från Naturskyddsföreningen som gällde uppdraget i maj. Se nedan. Klicka på bilden för att den ska bli större!

 

 

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Duvnäs |

Klass 4B samlade in mest pengar under maj månad när vi hade miljöuppdraget “Miljöslanten”. De fick därför möjlighet att i klassen välja ut ett miljöprojekt som de ville ge alla pengar i gåva till. Det blev Naturskyddsföreningens arbete för ett friskare hav!

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Duvnäs |

 

De olika klasserna på Saltsjö-Duvnäs har under maj månad samlat pengar när de pantat flaskor och burkar. Eleverna i miljörådet har räknat fram hur många kronor det blev totalt.

Den klass som lyckades samla in mest pengar är åk 4B. Totalt fick vi in 1011 kr. Nu ska 4B få välja ut ett miljöprojekt som pengarna skänks till. Vi återkommer med det valet!

 

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Duvnäs, Okategoriserade |

Maj månads uppdrag har Axel i åk 5 kommit på. Vi i miljörådet tyckte att det var ett sådant bra förslag, så den har vi som månadens uppdrag till alla klasser  här på Duvnäs skola.

Varje klass ska panta flaskor och burkar under hela månaden. Elever i varje klass lämnar lite då och då mynt på morgonen till sin glasburk i klassen. Detta är naturligtvis frivilligt! När månaden är slut så ska vi se vilken klass som samlat mest mynt. Den klass som samlat mest får också välja ett miljöprojekt som vi skänker alla pengarna till.

Insamlingen pågår mellan den 2 maj och 31 maj. Lycka till!

Ni kan också skapa matematik till detta projekt t.ex. öva på antalsuppfattning och uppskatta hur många en kronor som får plats i burken. Sedan kan man bygga vidare på det t.ex. om det kommer in 5 kr varje dag. Hur många dagar dröjer det innan hela burken är full? Fråga gärna barnen också om förslag på uppgifter eller idéer.

Nästa miljörådsmöte är 1 juni kl.10.20 i skolans bibliotek.

 

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Duvnäs |

Tyra och Natalie föreslår att:

“Släng mindre mat. Ta små portioner fler gånger om du är hungrig.”

“Släng inte fruktskal ute!”

Morris och Lisa ger följande förslag att:

“Tillverka egna skyltar I klasserna om att inte slänga skräp och cigaretter på marken!”

Livia och Harry:

“Inte slänga skräp på gårdarna.”

Natthawat och Douglas tycker att:

“Bli bättre på månadens städdag. 3B är bäst på att städa ute ibland!”

Nomi och Nathanael föreslår att:

“Ha en tävling om vilken klass som kan samla mest skräp i Skuruparken.

“Några kissar även i duschen, sluta med det genast!”

Marius och Viktor säger att:

“Vi får inte plocka blommor utanför skolgränsen på rasterna!”

Allemansrätten säger att man får plocka Vitsippor, men givetvis inte för många, för de trivs bäst där de växer i naturen.

Glöm inte bort att det är Jordens miljödag den 22 april!

  • Saltsjö-Duvnäs
Publicerat i Miljöråd Saltängen |