På hemligt uppdrag

2 kommentarer

QR-koder är spännande grejer. De har ett hemligt språk, som faktiskt ser ganska mycket ut som en skattkarta. Våra barn är just nu väldigt intresserade av skattkartor och hemliga hemligheter i stort. Då passar det perfekt att gå på QR-kodsuppdrag. Tänk att komma till skogen, där ett gäng såna här hemliga uppdrag sitter uppsatta:

Hur ska vi göra? Vad står det? ”Det är säkert en karta”, sa barnen. ”Man börjar i hörnet och så aktar man sig för det svarta, för det är gammal eld”, berättade någon. Efter en stund kom ett barn på att han hade sett en sån här kod förut, på sitt flingpaket. ”Och då plippade mamma på den med telefonen! Plipp, bara, så blev det nåt”. Här föddes tanken, att kanske iPaden kan läsa det hemliga språket också, om telefonen kunde. Vi testade!

 Det blev text! Flera bokstäver kände barnen igen, men vi fick ta en del vuxenhjälp för att läsa.

Jättekul, tyckte barnen, som hjälptes åt med olika arbetsuppgifter  -en höll i iPaden, en strök bort regnet på koden, en tredje höll upp kodpapperet, så det blev enklare att hitta rätt vinkel, och så vidare. Barnen löste problem tillsammans och resonerade sig fram till lösningar, och det redan innan de visste vilket uppdrag som stod på koden.

 

Här är ett av uppdragen. Kan ni gissa?

 Om inte finns svaret här (prova scanna av den med en QR-kodsläsare):

Alla uppdragen hade mattetema, med problemlösning, lägesord och antal som en röd tråd. Vi utvärderade aktiviteten tillsammans innan vi gick hem, och barnen var överens om att det svåraste var att lägga två kottar på huvudet, eftersom de bara ville rulla av. Nästa gång vill de göra fler uppdrag, men det får gärna vara lite mindre regnigt väder då. “Eller så tar vi med papper och torkar av koderna”, sa ett barn. Det går bra det också.

Vi har använt oss av apparna Qrafter Pro och QRReader. Båda kan både skapa och scanna QR-koder. Jag tycker att QRReaders gränssnitt är lite bättre för den här typen av aktivitet, eftersom texten som scannas fram visas på ett tydligare sätt. Det finns många QR-appar i AppStore, så det kanske finns någon som är ännu bättre?

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Förskola, Hälsa & rörelse, Helhet & allsidighet, Lek, Matematik, Social kompetens & värdegrund, Språk och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken. 2 kommentar