Bornholmsmodellen+Bokstavspussel=SANT

3 kommentarer

Varje läsår genomför vi som jobbar med förskoleklass i Nacka kommun en fonologisk screening med våra elever. Den första screeningen görs redan i september och den andra gör vi i april/maj. Det är samma material vi använder vid båda tillfällena. När vi gjort den andra har vi möjlighet att se hur varje elevs språkliga och fonologiska medvetenhet utvecklats under året. I vår verksamhet, för att uppnå en gynnsam utveckling, arbetar vi kontinuerligt med språklekar efter Bornholmsmodellen. Att arbeta med Bornholmsmodellen innebär att vi fokuserar på bokstävernas fonem, ljud, inte vad de heter.Med hjälp av språklekar lägger vi grunden till läsning på ett lustfyllt sätt för barnen. Så här står det i “Bornholmsmodellen. Vägen till läsning. Språklekar i förskoleklass” (Lundberg. Natur & Kultur.2007):

“- Språkliga lekar och övningar i förskoleklass kan höja den fonologiska medvetenheten hos barnen.
– Språkliga lekar i förskoleklass underlättar läsinlärningen.
– Man kan med fördel genomföra lekarna och övningarna i grupp.
– Alla barn har nytta av lekarna.”( s. 20)

Nu har vi i min förskoleklass börjat leka med appen “Bokstavspussel”. Den är som gjord att passa i hop med Bornholmsmodellen. Den har fina bilder med en tydlig speaker som säger hela ordet men även ordets fonem. När du pekar på bilden sägs hela ordet, när du pekar på bokstaven hörs dess ljud. Sedan drar du ner ordet i de färdiga rutorna. När du är klar kontrollerar du om det är rätt. Om ja, kommer ett litet får som hoppar upp och ropar “Superbra!”. Den börjar med ljudenliga korta ord och när du klarar kommer nästa bild fram. Det blir svårare ju längre du kommer så barnen utmanas i sitt arbete.
Det som ändå känns som det absolut bästa är att man kan lägga in egna bilder och ord på ett mycket enkelt sätt. Jag har börjat med att fota ett porträtt av barnen som de sedan får säga sitt namn till och därefter spelar vi även in varje bokstavsljud. Barnen tycker att det är väldigt roligt att spela upp sin egen bild, dessutom är det form av dokumentation. Jag kan verkligen rekommendera den här appen till alla som jobbar f-3.

20120202-150736.jpg

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Förskoleklass. Bokmärk permalänken. 3 kommentar