WDNB

0 kommentarer

WDNB står för Which Does Not Belong, och ingår i en serie av likartade appar, alla med lite olika infallsvinkel. Här visas fyra bilder, där tre hör ihop och en inte gör det. På svenska har jag själv översatt det till “vilken är annorlunda?”. Den pedagogiska utmaningen ligger i att få barnen att prata och resonera sig fram till svaret tillsammans, eller att motivera sitt svar om han/hon tänkt ut det själv, innan det börjar tryckas hejvilt på bilderna. Lyckas man där, blir det fantastiskt fina diskussioner – barnen sätter ord på sina tankar, lyssnar och jämför dem med andras, och tränar på att enas om gemensamma lösningar.

Några problem finns – det mest självklara är kanske att appen är på engelska. Det går att komma runt genom att stänga av ljudet och som vuxen prata själv. Ett annat problem är att bilder som säkert är glasklara för amerikanska barn, inte alltid är det för svenska. Vita och oranga dunkar utan text är inte självklart mjölk respektive tvättmedel för våra barn (eller för mig, för den delen). Här finns det såklart, å andra sidan, utrymme för bra diskussioner kring vad bilderna kan föreställa, och utvecklar ordförrådet.

Efter fem avklarade omgångar spelas en musiksnutt, och en kula studsar runt på skärmen. Syftet med den är lite oklart, och den försvinner ganska snabbt. Det ska nog föreställa någon slags belöning, men hittills har barnen mest hunnit titta förvånat på den, kanske röra lite på iPaden så kulan studsar mot kanterna, och så – vips – var den borta igen.

Det här är en app som jag kommer att testa fler gånger, för att barnen ska få fler chanser att komma in i arbetssättet med att diskutera mer och trycka mindre – det tror jag kan bli fantastiskt lärorikt.

Be Sociable, Share!
Det här inlägget postades i Allmänt, Helhet & allsidighet, Lek, Matematik, Social kompetens & värdegrund, Språk och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar