Hej alla,

Så har vi äntligen kommit fram till ett välförtjänt SOMMARLOV.

Detta har vi gjort och jobbat med under de tre sista dagarna av läsåret;

3orna har haft Stjärnfest, eleverna har jobbat klart i olika böcker och på syslöjden har 2orna sytt klart sina söta möss.

Vi har också städat och pysslat och…. ätit glass (2orna fick det som belöning eftersom de inte hann tjäna in 29 diamanter till en fest ….men väl 22 st så då blev det glass.)

Se några bilder här;

Här skapas blommor och flaggor….

Små söta möss har 2orna sytt för hand…..

Glassbelöning och film från SVT -Eva o Adam

“2ornas klassens mål är klarat; ATt kunna 10 yogarörelser och deras namn;

Här ser ni från vänster….;

solen, trädet, flygande fågeln, krigaren och fallande regnet.

Här ser ni från vänster……;

Planting seeds, kobran, katten, kon och hunden.  (bra jobbat klassen)

Sommarlov

På bilden har eleverna arbetat med porträtt. De blev först fotade i svartvitt i en sk favorit- position som beskrev dem….Därefter fick de måla av sin bild till ett färgporträtt. Såååå fina och så duktiga är de tsm med Ninne på bilden.

——GLAD SOMMAR——

Stort tack för detta läsår och för finfin gåva samt blommor och blad.

Välkomna tillbaka månd 19/8 kl 8.10

GLAD SOMMAR

Önskar Vi alla som arbetar med klasserna 2C och 3C 

TACK för lånet av era barn <3

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Vecka 22 bjöd på tre skoldagar och vecka 23 bjöd också på 3 skoldagar så vi gjorde en bloggtext för dem båda.

Var så goda, läs och njut <3

Matematik; 

2orna Vi spelade mattespel på begäran av eleverna. (elevinflytande)

 

Den magiska triangeln.

3orna Vi lärde oss multiplikation med uppställning.

Svenska; 

2orna har jobbat med “veckans ord”, skrivit i helgboken och utvärderat veckan. Vi har också skrivit en text och ritat en bild om Orminge Karnevalen.

 

Vi har städat ur lådor och boxar.

Vi har tackat av Sofia, vi skrev fina egenskaper om henne. Nu är hon klar med sin första praktik. Heja dig Sofia.

3orna har nu läst ut boken “Djurspanarna”. Vi diskuterade deras svar på vilket djur vi trodde var “Världens farligaste djur” (detta skrev vi i vårtt svarshäfte långt innan höstlovet ) Nu fick vi skriva det djuret på sin miniwhiteboard och läsa upp djuret för varandra och förklara/argumentera varför vi svarat som vi gjort OCH om vi nu ville ändra vårt svar och varför.

Sedan läste vi sista kapitlet tillsammans och de fick då svaret på frågan genom att se sig själva i en spegelbild :-) Vi diskuterade då vad VI kan göra för att inte vara det farligaste djuret på vår jord….det blev bra och spännande diskussioner. 

Vi har utvärderat svenskan, engelskan och musiken.  Vi har även utvärderat Jeanette som fröken och om vi ville så fick vi gärna ge hennes tips på hur hon ska vara /arbeta med när hon ska jobba med nästa års treor.

Engelska; 

2orna jobbade vidare med “My clothes”. Kompisen frågade; -What are you wearing? Och den andra svarade; -I am wearing….Vi spelade in varandra på iPaden, det var superkul att då höra och se oss själv prata engelska.

3orna repeterade “My clothes”, vi fick rita våra kläder på miniwhitboarden och sedan berätta vad vi ritat för en kompis.  Efter det började vi med ett nytt arbetsområdet “My food” – What food do you like to eat? – I like…. -I don´t like…. -What do you eat for breakfast ..? …for lunch? …for dinner?

Vi har öven tittat klart på kap 9 och kap 10 i “The Game” och nu har vi löst bokstavsgåtan. Tjooohooo, fråga oss vad ordet blev……

Musik; 

Vi har sjungit och övat på olika sommarsånger. V ska stå på scen och sjunga på skolavslutningen (1C, 2C och 3C tillsammans, ska bli kul)

Vi har haft besök av Nacka musikskola. Vi fick lära oss vad instrumenten på bilden heter och så fick vi se och höra när de spelade två låtar. Vi fick också sjunga med i en av låtarna. Både de och vi var duktiga :-)

Tema; 

2C repeterade om stjärnbilder och stjärntecken. Vi fick berätta för varandra varför man såg ex Cassiopeja på olika ställen på stjärnhimlen. Vi fick höra på en saga om Stora björn (dvs stora Karlavagnen) Den var superbra.

Vi har varit på Boo-sjukhus och ritat av Ortoceratiter. Oj vad många de var. De blev superfina. Vi samlar allt  jobb i temaboken och nu är den färdig-arbetad för detta arbetsområde. I 3an ska vi lära oss om Sten-Brons och Järnåldern, det ska bli spännande.  Jeanette säger att vi ska skynda oss från sommarlovet tillbaka till skolan. :-)

3C

Skola för 100 år sedan;

Året är 1919

NUTID 2019

Morgongymnastik

Vi gör egna häften.

Räkning

Det blev många äpplen till fröken.

Kulturkvartar; 

2C

I berättade om sitt mysiga lantställe. Vi fick se många fina bilder och b la lära oss vilka djur som finns i närområdet och vad man kunde göra på ön. Efter bildspelet hade E en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. I fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack I för en kanonbra kulturkvart.

T berättade om sin resa till USA. Vi fick se fina bilder från hennes resa. T berättade bl.a hur man firar 4e July. Mot slutet hade T en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. T fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack T för en kanonbra kulturkvart.

Jeanette och alla i 2C  tackar för ALLA underbara kulturkvartar. OJ, vad mycket vi fått lärt oss om varandra och att stå inför en klass och tala fritt om ett kärt ämne. DET HAR VARIT SÅ KUL OCH LÄRORIKT! <3

UPS….Idag fick vi en “extra kulturkvart” S ville berätta om sin resa till Japan. Självklart fick hon det. Vi lärde oss massor om Japan och mot slutet av hennes berättande fick vi smaka godis från Japan. Mums…

3C

Elliot berättade om Björn Borg.

Hedda pratade om Visby.

Kajsa lärde oss allt om Styrsö.

Oscar berättade om Manuel Neuer.

Emma lärde oss massor om Österlen.

Trevlig och GLAD NATIONALDAG till Er alla.

Önskar klasserna 2C och 3C inkl alla fröknar <3

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Måndagen försvann då den dagen var studiedag men sen har vi gjort massa kul saker här på skolan. Vilka härliga fyra dagar det blev <3

Låt era barn berätta till bilderna = grym språkutveckling och bra träning för minnet :-) (även för oss fröknar….)

Kulturkvartar; 

2C

E berättade om sina idoler Marcus och Martinus. Hon visade fina bilder och berättade vad idolerna gillar. Vi fick lyssna på några av deras låtar och så fick vi se en bild på E när hon var fem år och var på konsert, så sööööt. Efter bildspelet hade E en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. E fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack E för en superbra kulturkvart.

B berättade om Golden Retriever. Han visade fina bilder och gav oss  bra tips på om vad en Golden tycker om att äta och hur stor en hane och en hona kan bli. Efter bildspelet hade B en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. B fick många uppåtpuffar och vi gav honom “two stars and a wish”. Tack B för en toppenbra kulturkvart.

3C

Albin berättade mycket fakta om Mallorca.


Viggo berättade om korvens historia.

Ninja Warrior;

2C

3C

3C – Dans och Orkesterspelsuppvisning samt genomgång/resultat av NP  – matematik och svenska för föräldrarna;  

WOW vad duktiga alla är på att spela och DANSA! <3

Besök på klubben för blivande 4or :-)

Henrik berättade om verksamheten på klubben och visade oss några spel.

Orminge Karneval; 

 

Trevlig helg och hejdå från 

2C och 3C

 

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Här kan ni läsa och se finfina bilder på vad vi jobbat med och lärt oss under veckan.

Matematik; 

2orna

Den här veckan har vi tränat på 4ans tabell på olika sätt. Vi har skrivit och ritat bilder.

Vi har både sjungit och dansat till 4:ans sång.

Förutom det har vi tränat på ord och begrepp som term, summa, differens, faktor och produkt.

Vi lekte hemligt tal, man fick visa det hemliga talet med sifferkort.

Frågan var; om den ena faktorn är fem och produkten 25, vad är det hemliga talet?

Ni ser svaret på bilden.

Om den ena faktorn är fyra och den andra faktorn är också fyra, vad är det hemliga talet?

Vi har också tränat på strategier vid problemlösning.

 3orna har jobbat med multiplikation med uppställning.

Svenska: 

2orna har läst i sina läseböcker, skrivit i helgboken, skrivit brevsvar till våra brevvänner och jobbat med veckans ord (både med förra veckans ord och nya läxorden)

3orna har hört kap 28  och kap 29 i läseboken. Vi har jobbat med i veckans ord-boken både med förra veckans ord och de nya orden. Vi har skrivit klart vår utvärdering av NP

Engelska; 

2orna har jobbat vidare med - What are you wearing? I am wearing a../an…Vi har frågat varandra och svarat.

Vi har sjungit sången” What are you wearing to day..” Vi har klippt, klistrat och skrivit in klädorden i vår engelskabok.

3orna jobbade vidare med “The game”. Vi repeterade de ord vi kände igen och lärde oss nya ord.

Musik; 

2orna sjöng Tellussången och fortsatte med sommarsångerna.

3orna övade vidare på orkesterspelet och danserna (4st). Maskerna är klara så NU är vi verkligen redo för uppvisning på onsdag. Jeanette säger att vi är ooootroligt duktiga. :-)

Här ser ni några av våra underbara färgglada valsmasker…..

Tema;

2C jobbade vidare med UNIVERSUM och med området Stjärnbilder. Vi tittade på bilder, samtalade, såg på film, ritade och lyssnade bl.a på sagan om stjärnbilden Cassiopeia

 

3C

Vi fortsatte med tema elektricitet.

Vi gjorde en seriekoppling. Glödlamporna lös lite svagt.

Sedan gjorde vi paralellkoppling, det var roligt.

Kulturkvartar;

2C

Ve berättade om hur man sköter om hundar. Hon visade fina bilder och gav oss alla bra tips. Vi fick också veta hennes favorithund, Bichon frisé, den är sååå söt. Efter bildspelet hade V en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. V fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack V för en riktigt bra kulturkvart.

V berättade om Thailand. Han visade fina bilder om skillnader i Sverige och Thailand. Vi fick bl.a se en tydlig bild på Drottninggatan och en gata i Bankok. Många människor var det på gatan i Bankok. Det var mycket intressant. Vi lärde oss massor och så fick vi lära oss att säga några ord och att räkna till 10 på Thai. V fick många uppåtpuffar och vi gav honom “two stars and a wish”. Tack V för en toppenbra kulturkvart.

3C

Felicia berättade om sitt fritidsintresse cheerleading. Det var kul att se en film från tävlingen. Hennes lag vann guldmedalj. Grattis!

Evert berättade om hur man gör ett bihotell och blir en bivattnare.  Man ska ta en skål och fylla den med vatten och spelkulor, eller små stenar. Kulorna ger bina någonstans att landa så att de inte riskerar att drunkna.

Jack berättade om sin favorit fotbollsspelare Kylan Mbappé.

Det blev mycket sport, vad roligt. Tacka alla för fina kulturkvartar.

Bild; 

2C har gjort fina hjärtan med vener och artärer till KARNEVALEN på fredag.

 3C Slöjd

Simning; 

Hejdå

från

2C och 3C

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Denna vecka rivstartade vi med en hel friidrottsdag på Björknäs IP. Alla var duktiga och kämpade i alla grenarna.

Grenar; Häcklöpning, 60 meter (tid) Kast med liten boll, längdhopp, samla varv (antal varv runt banan = 400m x antal varv …) och slutligen så var det en klasstafett.

2C och 3C bilder…..

 

Matsäcksbilder; 

Uppvärmning

Samla varv

Längdhopp

Lunch

Klasstafett

 

Svenska; 

2or har arbetat med “veckans ord” både med förra veckans läxord och nya ordläxan. Det var enkla ord :-)

Vi har läst sista kapitlet i “Diamantjakten”, kap 25.

Prickelina, som är kusin till Pricken och något mindre, kom och berättade att Pricken är kvar i USA. Varken hon eller vi vet egentligen vad som hänt eller varför han valt att stanna där. Det ska eleverna få gissa och skriva om. Prickelina berättade att hon kommer att göra ett uppdrag med alla i klassen i 3an, så nu sitter hon i skåpet och väntar längtansfullt.

Vi har skrivit om Friidrottsdagen och i helgboken.

Vi har jobbat med Bingel – eng och svenska.

Vi har läst våra fina brevsvar från våra brevvänner i klass 2 i Vretstorp, det är sååå kul att brevväxla. Först läste vi brevet för oss själva och sen läste vi upp brevet för en kompis <3

3or har jobbat med veckans ord och stavat ng-orden som vi hade i läxa. 

Vi har läst kap 26 och kap 27 i läseboken. Nu läser vi två kapitel så att vi läser ut boken innan sommarlovet. Vi gick igenom ord och begrepp.

Musik;

2or har sjungit sommarsånger och en rymdsång “Tellus”

3or har repeterat på sitt orkesterspel och gjort klart sina valsmasker inför uppvisningen den 22/5.

Engelska; 

2or har arbetat med “My favorite clothes” och jobbat med klädord på engelska. Vi frågade varandra; – What are you wearing? I am (I´m)  wearing a….

Vi sjöng en klädsång, repeterade färger och sa vilka kläder vi hade på oss.

3or hade ingen engelska men kommer att få ha dubbelpass de kommande veckorna fram till sommarlovet. :-)

Tema:

2C fortsatte att lära sig om “Livets början…” Vi pratade om Devon, Karbon och Dinosauriernas tid. Vi såg också en film om “Vad är fossil”

 

3C

Vi laddar för experiment…

Vilka saker leder ström? Vi testade många olika föremål.

 

Kulturkvartar; 

2C

A berättade om konstsim. Vi fick lära oss vad man behöver när man ska simma konstsim och vad de olika rörelserna heter. Allt var så intressant.Mot slutet hade A en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. A fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack A för en kanonbra kulturkvart.

S berättade om sin katt Ricky som hon fick när hon var 4…men vill ha då hon var 3år :-) Vi fick lära oss mycket om vad katter behöver och hur man sköter om dem. Efter sitt fina bildspel hade S en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. S fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack S för en superbra kulturkvart.

A berättade om Mauritius. Vi fick lära oss mycket om landet b.la vilka språk som de talar, religioner som finns och vad flaggans färger betyder. Efter det fina bildspelet hade A en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. A fick många uppåtpuffar och vi gav honom “two stars and a wish”. Tack A för en toppenbra kulturkvart.

3C

William berättade mycket spännande fakta om valar. Han visade också en film från ett valsafari.

Oscar lärde oss allt om hundar.

3ornas lägerdag i Velamsund; Vi hade en underbar dag som gick alldeles för fort :-)

Hejdå 

från 2C och 3C

 

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Tittut, från och med nu kommer veckorna att se mycket annorlunda ut :-)

Vi 3or lekte födelsedagsleken som heter “Byta namn-leken”.

Den andra leken var Rita och Gissa. Det blev mycket skratt.


Svenska;

2orna  - Vi har jobbat med den nya skrivläxan från förra veckan och med de nya läxorden. Vi fick göra ett test, vi var duktiga sa Jeanette.

Vi har skrivit i helgboken och utvärderat veckan.

3orna – Vi har gjort ett stavningstest på de 10 ord som vi hade i läxa denna vecka (vokalen i)  Vi fick ALLA 10/10, hurra  :-)

Vi har spelat ett ng-ljudsspel. Två fick stava ordet på sin whiteboard och en läste ordet och rättade kamraterna. Sen jobbat vi med de nya ordet som vi ska lära oss utantill, ng-ljudet. Jeanette har gått igenom alla NP-resultaten med oss, det var både spännande och kul.

Vi har läst och pratat om ord och begrepp i kap 25 i Djurspanarna som är nästa veckas läxa.

Matematik; 

2orna Vi har har haft gruppuppgifter. Det var kul :-)

Vi har repeterat 2ans, 5ans och 10ans multiplikationstabeller, det var lätt :-)

 

Musik;

2-3orna sjöng vårsånger inför Valborg. 40 st elever var sedan med och sjöng in våren på Myrsjöns festplats. Oj, vad mycket applåder vi fick <3

3orna spelade även orkesterspel med rythminsrument. Vi har också börjat skapa vår “valsmask” som vi ska ha oss på dansuppvisningen den 22/5. Ni kommer väl? :-)

Tema; 

2C Först gjorde vi EPA (elev, par, alla) på frågan; -Hur ….och var började livet på jorden? Sedan läste Jeanette en text. Vi pratade och jämförde våra svar med texten samtidigt som vi ritade de olika perioderna; Pre- Kambrium, Kambrium, Ordovisium och Silur .

Vi fick lära oss nya ord och begrepp tex  alger (blågröna alger) syre (O), fossiler, trilobiter, ryggradslösa djur, ortoceratiter, maskar, neonöga, maneter, pansarhaj etc…

Allt är sååååå spännande och intressant.

 

SO 

3C

Vi fortsätter att arbeta med tema samhälle.

Förra veckan fick vi besök av en entreprenör.

I tisdags berättade Elliots mamma om sitt yrke som….

…..att vara forskare. Det var mycket spännande och vi fick lära oss mycket om hur man forskar fram nya läkemedel.

NO

Det var riktigt kul att arbeta med elektricitet. Vi lärde oss att en glödlampa har två kontaktställen – bottenplupp och gänga och ett batteri har plus- och minuspol.

Vi gjorde olika kopplingar, t ex ett batteri och en glödlampa.

Vi testade också ett runt batteri, en sladd och en glödlampa.

2C Kulturkvartar;  

Förra veckan fick vi höra; 

J berättade om Höns och ägg, wow inte visste vi att höns behöver så många saker. Vi fick lära oss jättemycket. Mot slutet hade J en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. J fick många uppåtpuffar och vi gav henne “two stars and a wish”. Tack J för en superbra kulturkvart.

G berättade om Sicilien. Vi fick lära oss om mat, kända skådespelare, vulkaner och förstås om Italienska fotbollslag etc. På slutet hade G en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. G fick många uppåtpuffar och vi gav honom “two stars and a wish”. Tack G för en mycket bra kulturkvart.

Denna vecka fick vi höra; 

E berätta om Etiopien och om sin adoption. E delade med sig av sin livshistoria,  inte ett öga var torrt. E berättade så känslosamt och fint för oss alla. Mot slutet kunde vi inte låta bli att ge E en stor gruppkram. Efter sitt fina bildspel hade E en frågesport så det gällde att ha lyssnat noga. E fick många uppåtpuffar och vi gav honom “two stars and a wish”. Tack E för en mycket intressant och känslosam kulturkvart. -Du är verkligen en grym julklapp.

3C Kulturkvartar; 

Pelle berättade om sin resa till London. Vi önskar att vi fick följa med.

Zillah berättade om minigrisar och apor.

Aston pratade om Storbritanniens kulturhistoria; musik, teater, film och sport.

Otto lärde oss hur datorer fungerar.

Fredrik berättade om hammarhajen, som är hans favorithaj.

 

Bild;

2C jobbar vidare med porträtt.

3C gjorde klart blommorna. Tur att eleverna hjälper till…..

Hejdå från

2C och 3C

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Detta har vi jobbat med i veckan. 

Vi har firat T som fyllde år i lördags. Vi lekte leken “Knuten”.

Joooodå, till slut kunde vi lösa upp knuten :-)

Matematik; 

2or

Vi fick lösa olika problem med hjälp av ledtrådar. Det var kul.

Några testade Lycko.

Vi lekte leken “Hitta din klock-kompis”. Ursäkta, vad är klockan?

Hur många bilar hinner du att rita på en minut? Vi uppskattade först och testade sedan.

Svenska;

2or Vi har jobbat ned skrivläxan. Vi läste upp våra frågor och svar för varandra. Vi svarade på miniwhiteboarden. Det är inte varje gång man får glass när man gör läxan :-)

3or

Vi har gjort klart våra NP, hurra vad vi är BRAAAAA <3 :-)

Tema; 

2C Vi har lärt oss vad planeterna heter och vart de ligger från solen. Vi har lärt oss en sång som hjälper oss att komma ihåg :-)

3C

Arbetsplatsbesök

Vi i 3C har besökt Kronobergs Polisstation där vi har fått lära oss mycket hur poliserna arbetar. Det var mycket spännande, lärorikt och oförglömligt. Ett stort TACK att vi fick komma!

Kulturkvartar; 

2C  

M berättade om LEGO, ett av hans störta fritidsintressen. Han har 91 byggsatser hemma. Vi fick lära oss massor om LEGO. Mot slutet fick vi svara på frågor.Vi gav honom uppåtpuffar, “Two stars and a wish ” (dvs att tänka på till nästa gång) Tack M för en bra kulturkvart.

C berättade om Spanien. Vi fick veta var de bästa badställena, poolerna och mysiga restauranger ligger. Vi fick se många fina bilder från Spanien. Vi gav henne uppåtpuffar, “Two stars and a wish ” (dvs att tänka på till nästa gång) Tack C för en fin kulturkvart.

 

3C

Kulturkvart i 3C

Axel berättade om solsystemet.

Leonie berättade om sin resa till Japan.

Lova lärde oss allt om åsnor.

Elly-May berättade om katternas historia.

Tintin visade bilder och berättade fakta om Thailand.

Musik; 

2-3or – Vi har sjungit invigningssånger och vårsånger.

Bild; 

2C  Vi lär oss porträttmålning. (Vi har blivit fotade och nu ska vi rita av vårt foto)

 

Invigning av skolan/skolgården; 

Låt eleverna berätta till bilderna :-)

3orna

Björnen Bo

Sherlock Hund

Haren Herman

Fjärilen Fia

Vargen Ville

Glass på slutet., bästa dagen……

Påskprat;

- När minns ni er första påsk? -Vad är påsk för er? – Vad är en högtid? -Varför firar vi påsk?- Vad betyder alla dagar i påskveckan?

Påskpyssel;

Nu vill vi ÖNSKA ER ALLA

EN GLAD PÅSK / HAPPY EASTER  :-)

Från klasserna

2C och 3C

 

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

En vecka kvar till påsklovet, tjohooo….

Matematik; 

2or

Vi tränade på klockan;

halv

tio över

fem över

kvart över

Vi hjälpte varandra.

Vi spelade några mattespel på bl a  www.ungafakta.se.

Svenska; 

2or Vi har läst upp vår läxa och sammanfattning. Vi har läst kap 24 och jobbat med ord och begrepp. Vi har skrivit i helgboken och utvärderat veckan. Vi har mycket svenska i So/No – vårt Tema som nu heter Universum – jorden skapelse. Mycket text att läsa och många samtal blir det :-)

På arbetspasset “Djurens andaktsbok” (moral och etiksagor) läste Lena bl.a om “Kycklingen som gick vilse”. Vi lyssnade, samtalade och ritade i våra böcker.

3or Vi har läst kap 23 och pratat om ord och begrepp. Vi har jobbat i boken veckans ord och vi har fått nya ord att kunna stava utantill (Ord på vokalen e). Vi har fortsatt med NP – högläsning och samtal. Vi är snart klara med alla NP <3

Musik; 

Vi har övat Vårsånger till Valborg och tränat på de två sångerna som vi ska sjunga på “Skolgårdsinvigningen”

Projektorduken är bra när man övar sångtexter. Alla kan se….

Tema; 

2C  - Vi har börjat med ett nytt team – Universum och Jordens skapelse -

Vi började först med att göra ett VÖL – Vad vet jag, Vad önskar jag veta – (L – vad jag lärt mig fyller vi i efter avslutat arbete….)

Utifrån vad vi vill veta om ämnet har vi i veckan läst texter, sett på film och skapat. Detta ämne är sååå kul och spännande.

Vi har lärt oss fakta om solen, vi såg på en film och samtalade och sedan skrev vi en faktatext.

 

3C

Vi jobbade med vattnets egenskaper, vi undersökte ytspänning.

Först tog vi lite mejram.

…och strödde på vattenytan.

Sedan tog vi några droppar diskmedel och droppade i vattnet.

Kryddan flyttade sig mot skålens kanter.

Hur många droppar vatten får plats på en enkrona? Gissa och fråga eleverna hemma.

Bild; 

2C - Vi har blivit fotograferade av Ninne. Utifrån bilden ska vi sedan rita av och göra vårt egna självporträtt. Det ska bli kul.

Kulturkvart i 3C

Svante berättade om Messi.

Billy berättade om Donald Trump.

Greta om Isabelle Gulldén

Kasper om Brasilien

 Det var helt fantastiskt! Vi längtar efter fler kulturkvartar.

Hejdå från 

2C och 3C

 

 

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Wow vilken vecka, nu lär vi oss nya roliga kunskaper.

3C har lekt en lek som heter “Grevinnan och betjänten”.  Det gick inte som vi hade tänk oss…

Det började bra.  :-)

Här har vi fortfarande kul….

Sedan kom vinden…..

 …och blåste bort alla tidningar….ha ha ha

Matematik; 

2or

Vi repeterade division.

10/5 = 2

Genom att göra ett bråkspel har vi bekantat oss med bråktal som hälften, tredjedelar, fjärdedelar, åttondelar och sextondelar.

 Vi klipper ut sextondelar.

Då blev det dags att spela spelet. Den som täcker sitt spelplan först vinner spelet.

Vi spelade mattebingo, det var kul.


Vi fortsatte arbeta med bråk.

Att dela en cirkel i tredjedelar var lätt.

Ännu fler tredjedelar.

  

och halvor

Man kan dela på olika sätt.


 

3or gjorde nationella prov.

Svenska; 

2or  - Vi har jobbat vidare med stödord och sammanfattning. Vi har läst och pratat om ord och begrepp i nya läsläxan kap 23. Det var många nya spännande ord.

Vi jobbar såklart med mycket svenska i vårt temaarbete också :-)

3or - Har jobbat på superbra med NP, vi är grymt duktiga säger Jeanette <3 Vi har jobbat med läxan och läst det nya kapitlet kap 22.

Tema;  

2C - Vi har jobbat vidare med vatten, H2O, saltvatten – sötvatten , vattnets kretslopp och vattnets väg. Vi har kul och lär oss mycket. Vi gissar, samtalar, läser, ser på film, ritar, iakttar, sjunger och skapar in de nya kunskaperna.

Se våra fina “kretsloppstavlor” här.

 

Under dessa två veckor som vi jobbat med detta “minitema” vatten fick vi svar på de flesta frågor som vi önskade få svar på. Endast frågan om “-Var regnbågen kommer ifrån och varför den har olika färger?” Den frågan har vi ännu inte hunnit fått svar på …..fortsättning följer.

Vi i 3c har också jobbat med tema vatten.

Vårt eget lilla kretslopp :-) Se isen på locket.

Bild

3C

Vi gjorde bilder till Orminge karnevalen.

Kulturkvartar; 

2C - T berättade om tåg. Vi fick b la lära oss att det finns fyra olika tågtyper. T visade fina bilder och lärde oss mycket om olika tåg. På slutet kontrollerade T om vi hade lyssnat noga. Vi kunde svara på de flesta frågorna. T fick fina uppåtpuffar och så gav vi honom two stars and a wish. Tack T för en mycket bra presentation.

Idag fredag har E berättat om sina husdjur. Hon har väldigt många. Vi fick lära känna dem och veta hur man sköter om dem. E visade fina bilder på sina husdjur. På slutet kontrollerade E om vi hade lyssnat noga. Vi kunde svara på frågorna. E fick fina uppåtpuffar och så gav vi henne two stars and a wish. Tack E för en trevlig och bra presentation.

 

Skolbio “Gordon och Paddy” för båda klasserna; 
Kommissarie Gordon

 Vi sitter skönt i biostolarna :-)

Hejdå från 

2C och  3C

Publicerat i Veckansblogg |

Hej, 

Vilken härlig skolvecka <3

Matematik;

2or

Vi har tränat på 5:ans tabell genom att skriva upp tabellen på whiteboardtavlan och förhöra varandra.

Vi har även jobbat med division och lärt oss att man måste dela lika. Alla lärde sig nya ord och begrepp…se bilden.

I torsdags pratade vi om innehållsdivision. Det behövdes två påsar för att lägga åtta russin med fyra i varje påse.

Det var roligt och gott med russin.

Några elever har arbetat med mönster på fritids.

3or har jobbat med digitaltid.

Energipiller, det är bra med pauser på matten.

Svenska; 

2or – Vi har läst upp vår sammanfattningar och tipsat varandra från kap 21 (förra veckans läxa).

Vi har läst nya läsläxan kap 22.

3C – Vi har fortsatt att jobbat med NP , det är kul. (Inga bilder får tas när vi gör dessa…)

Vi har läst upp skrivläxan och svarat på varandras frågor.

Tema; 

2C Denna vecka har vi haft lite blandat på temat.

Vi har varit på “skapande verkstad” på Dieselverkstaden. Verkstaden är kopplad till den skolbiofilm vi ska se på torsdag i nästa vecka. Ska bli kul.

Under tystnad fick vi “skura färg” (måla en bakgrund)

Fint samarbete med att rita djur till bakgrunden (på teckenspråket betyder tecknet”sköldpadda

Vi har pratat om varför “Rocka sockorna” finns och att olika är BRA :-) Vi ritade egna sockor.

3C

Vi jobbar med tema yrken. Förra veckan fick vi besök av en skolläkare Malin.

Den här veckan träffade vi Charlotta, hon jobbar som flygvärdinna. Alla elever har förberett egna frågor och har flitigt antecknat det hon berättat.

Vi pratade om allt som behövs i ett samhälle t ex skolor, sjukhus, affärer, företag, hus, pengar.

VÖL betyder Vad kan jag  - Önskar lära mig - Lärt mig

Vi har skrivit VÖL -  om vatten inför Earth hour.

Kulturkvartar; 

2C

F berättade för oss hur man sköter en hamster. Vi fick se fina bilder och så hade hon med sig några bra saker som man kan ha i en hamsterbur. Mot slutet ställde hon kluriga frågor så det gällde att vi hade lyssnat noga. F fick sen många uppåtpuffar och så gav vi henne “two stars and a wish”. Tack för en lärorik kulturkvart.

P berättade om undulater. Vi fick b la lära oss hur man sköter om dem och hur de låter. Mot slutet ställde P frågor om det han berättat så det gällde att ha lyssnat.P fick många uppåtpuffar och sen gav vi honom “two stars and a wish”. Tack för en bra kulturkvart.

Hejdå 

från

2C och 3C

Publicerat i Veckansblogg |