Stavsborgsskolans makeover!

1 kommenter

Hej!

Då var det dags för finalen.

Igår höll Maria Lindgren och Julia Åberg (två landskapsarkitektstudenter som gör sina examensarbeten om högstadiegårdar) i en sista workshop med skolgårdsgänget på Stavsborgskolan. I workshopen deltog även rektorn, några av skolans lärare, vaktmästare och representanter från fastighetskontoret och FFS (enheten för förskola, fritid och skola).

Ungdomarna fick först presentera åsikter om hur skolgården ser ut idag: “Man blir deppig av gården”, “Det ser ut som ett fängelse”, “Äckligt”, “Fult”, “Man vågar inte sitta på bänkarna, de är ruttna”. Observera att detta inte är någon överdrift, utan precis så här lät det.

Ungdomar ute och bedömer gårdens kvaliteter

Aninas förslag

Sedan fick ungdomarna presentera sina förslag för de vuxna. ”Mera färg!”, “Sittplatser i grupper”, “King-rutor”, “Något att göra”,”En fontän”, ”Kompisgungor!”, “Mer natur”, “Vi vill själva måla väggarna”, “Äta ute”, “Vi kan bygga skyltar och bänkar, då förstör vi dem inte”

Elever, vaktmästare och lärare diskuterar gårdens nuvarande utseende och framtida möjligheter

Elev, resprestant från fastighetskontoret och skolans koordinator spånar möjligheter

Det blev en härlig eftermiddag full av engagemang och inspiration. Julia presenterade ett förslag som byggde på de åsikter eleverna presenterade under workshopen förra veckan. Förslaget fick ett MYCKET positivt gensvar! 

Dessa var några av kommentarerna när en lite nervös Julia presenterade sina skisser: “Jag älskar allt”, “Grymt bra”, ”Så fin entré”, “Tänk att vi hade en skolgård, det trodde jag inte” , “Hon har fått med nästan alla våra åsikter”, “Inte så dyrt att förverkliga”, “Vi skulle kunna sitta ute och arbeta istället för att sitta i grupprummen”, “Åh, en kompisgunga!”

Vi avslutade med att diskutera hur skolan skulle kunna gå vidare för att förvalta allt detta engagemang och alla idéer. Förslag var: en skolgårdsdag varje år, visa våra åsikter och Julias förlag på mentorstiden så att alla elever på skolan kan bli engagerade, sätt upp allt på väggarna, bilda en skolgårdsgrupp i elevrådet, gör en prioriteringslista, börja med ett område i taget, börja snart så att alla ser att det händer något.

Framförallt gäller det att ni elever ligger på nu om ni vill ha en förändring! Bilda skolgårdsgrupp, engagera flera, inspirera era kompisar och få igång föräldrar och lärare. Förslaget som Julia gjort är inte orealistiskt, många av förändringarna kostar inte så mycket.

Julia och Maria har gjort allt de kan göra och nu är stafettpinnen er! Se till att ni blir stolta över er skolgård och att folk som passerar Stavsborgskolan tänker “Snyggt, vilken kreativ och välkomnande plats!”

Stort tack till alla som gjort dessa två dagarna möjliga. Vi i skolgårdsprojektet i Nacka kommun vill även rikta ett alldeles speciellt tack till Julia Åberg och Maria Lindgren för ert engagemang!

Förhoppningsvis får ni läsa mer om förändringsarbetet på Stavsorgskolan på denna blogg. Då kanske, kanske vi kan lägga ut bilder på en skolgård i förändring.

/Sara

Om skolgardsprojektet

Med hjälp av många engagerade ungdomar, lärare, elever, rektorer, tjänstemän samt ytterligare arbetsledare hoppas jag göra mång skolgårdar och förskolegårdar i Nacka mer välkomnande, kreativa och stimulerande att vara på. I Skolgårdsprojektet kommer vi exempelvis att locka fåglar och insekter genom att sätt upp fågelholkar och plantera fjärilsrabatter. De kan ge barnen fascinerande naturupplevelser som i sin tur leda till mer miljömedvetna invånare. Genom att måla olika pedagogiska asfaltmönster (ex. en alfabetsorm) sätter vi färg på en grå gård och kan bland annat stödja barn med inlärningssvårigheter. Vi målar även fantasifulla fasadmotiv, sätter upp välkomnande entréskyltar, bygger samlingsplatser och labyrinter, rensar ogräs, förbättringsmålar lekstugor och övrigt som bidrar till att utemiljön känns mer spännande, ombonad och välkomnande. Vi vill uppmuntra till ett samhälle med delaktighet i och stolthet över våra gemensamma utemiljöer! Mer information om skolgårdsprojektet hittar du på www.instagram.com/skolgardsprojektet eller på www.nacka.se/sommarjobb Vill du komma i kontakt med oss som arbetar med Skolgårdsprojektet i Nacka så skicka ett mail till feriejobb@nacka.se
Det här inlägget postades i Okategoriserat. Bokmärk permalänken. 1 kommentar