Tuula Aula – om att få sina medarbetare att våga ta egna initiativ och testa nya idéer

Hur arbetar du för att dina anställda ska våga ta egna initiativ och testa nya idéer på arbetsplatsen?

- Först och främst vill jag att mina medarbetare ska ta egna initiativ. Som ledare måste jag därför visa att jag är öppen för deras egna idéer. De måste känna att de vågar flyga på egen hand och i det fallet att de blir vingklippta på vägen så finns jag här och stöttar och fortsätter att uppmuntra dem.

Hur får man medarbetarna att själva börja visualisera och initiera nya idéer?

- Nya innovationer, kreativitet och eget tänkande är något jag och mina medarbetare jobbar med ständigt och jämt. Det finns i vår företagskultur. Det ligger på mitt ansvar att kommunicera de fasta ramar och strukturer vi jobbar utifrån i organisationen. Inom dessa ramar och strukturer måste det sedan finnas utrymme för medarbetarna att ta egna initiativ. Jag pekar ut slutdestinationen men vägen dit kan helt enkelt bli olika för olika medarbetare.

Hur ska man som ledare motta nya idéer från medarbetare?

- Jag tror att det är farligt med ett för stort fokus på frågor som “om” och “men” så snart en ny idé presenteras på arbetsplatsen. Tid för reflektion är en förutsättning för att du ska komma vidare med en nyuppkommen idé om vad som kan göras bättre. Fokusera sedan på frågeställningarna; hur, vad och varför.

Hur gör du för att medarbetarna ska våga ta risker och eventuellt misslyckas på vägen?

- För mig finns inga misslyckanden. Se det istället som nya erfarenheter!

Hedvig Blext
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration, Veckans inspiratör. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar