Tuula Aula – om en företagskultur som manar till ständigt förbättringsarbete

Idag publicerar vi den första intervjun med Tuula Aula som inspiratör på Äventyrsbloggen.

Tuula, förskolerektor och mottagare av priset Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2010 har arbetat i Nacka kommun i sammanlagt 32 år, varav 27 år på olika ledarbefattningar.

För nio år sedan tog Tuula över tre förskolor som då befann sig på ruinens brant. Dålig ekonomi, hög sjukfrånvaro samt svårigheter att rekrytera nya pedagoger var några av de utmaningar hon ställdes inför.

I dag har förskolorna nöjda pedagoger, låg sjukfrånvaro, nöjda kunder, en bra ekonomi och lätt att rekrytera nya medarbetare.

Intresset från omvärlden har under den senaste tiden varit stor; förskolorna tar regelbundet emot studiebesök från hela världen och föreläsningar hålls med jämna mellanrum för allmänheten.

Hur upprätthåller man en företagskultur på arbetsplatsen som manar till ständigt förbättringsarbete bland såväl medarbetare som ledare?

- Det är min uppgift som ledare att lägga grunden för att jag, tillsammans med mina medarbetarna (organisationen som helhet) når specifika mål. Tillsammans måste vi reda ut; vad vi ska göra, hur ska vi gå tillväga och varför ska vi göra detta?

Hur får man med sig sina medarbetarna på förändringståget?

Det är nödvändigt att ta tillvara på medarbetarnas tankar i förändringsprocesser. Gör du inte det blir det svårt att skapa ett äkta engagemang bland dem. Varje medarbetare måste få en förståelse för på vilka sätt de bidrar till organisationen. Jag har alltid varit noga med att kommunicera att allt går att lösa eller utföra, bara man vill och tror på det. Man måste även våga granska sig själv och bjuda in folk utifrån för att låta dem ge sin syn på den egna verksamheten. Nya insikter är alltid värdefulla i det ständiga förbättringsarbetet.

Du talar ofta om att du känner en passion och stolthet över ditt arbete. Hur sprider du vidare denna inställning till dina medarbetare?

- För mig är det även viktigt att känslan är med på arbetsplatsen. Jag tror att det många gånger fokuseras alltför mycket på det slutgiltiga resultatet. Jag jobbar givetvis med tydliga strukturer och är inte rädd för att visa att det är jag som är ledaren. Men en viktig del av mitt jobb är att sprida vidare den passion, glädje och stolhet som jag känner för mitt jobb. Sedan är det upp till varje medarbetare att bestämma och de vill följa med på det tåget eller inte.


Hedvig Blext
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration, Veckans inspiratör. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar