Veckans utmaning: Sex tänkarhattar – effektiv metod vid parallelltanke processer

Inom begreppet kreativitet ingår att försöka bryta med det vardagliga tänkandet och görandet. Detta i en strävan att försöka se världen från en ny synvinkel. Det finns flera välutvecklade och beprövade tekniker som du kan använda för att för att öka ditt kreativa tänkande.

Förra veckans utmaning “5 × Varför?” är en sådan teknik och blev ett väldigt uppskattat inlägg bland er stafettpinneutmanare. Denna vecka kommer ännu en teknik som ni kan använda i ert innovationsarbete.

Sex tänkarhattar är en enkel och effektiv sk. “parallelltanke process” utvecklad av den brittiske läkaren och författaren Edward de Bono. Metoden har med framgång använts på flera företag, och det ges även kurser i hur man ska leda möten med stöd av de sex tänkarhattarna. Användandet av metoden har visat sig kunna bidra till att vi blir mer produktiva, fokuserade och mer mentalt närvarande på arbetsplatsen.

Med hjälp av de sex tänkarhattarna fokuserar ni, enskilt eller i grupp på ett problem från sex olika perspektiv.

Dela gärna med er av era erfarenheter och upplevelser omkring ert användande av metoden. Skriv några rader för publicering på Äventyrsbloggen. Vi vet att detta kommer kunna sätta igång parallelltanke processer i hela Nacka Kommun.

För den nyfikne finns mer information om metoden här:

http://www.mindtools.com/pages/article/newTED_07.htm

http://www.debonogroup.com/six_thinking_hats.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Six_Thinking_Hats

Hedvig Blext
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration, Veckans utmaning. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar