Veckans utmaning: 5 × Varför? – en metod att reda ut orsak och verkan kopplat till en utmaning i ert innovationsarbete

5 × Varför? är en metod för att reda ut relationen mellan orsak och verkan kopplat till ett specifikt problem. Tekniken utvecklades från början för bilindustrin av Toyotas grundare, Sakachi Toyoda. Med åren har den fått en spridning över såväl landgränser som branscher.

Tekniken går ut på man ställer 5 frågor om orsaken till varför ett fel har uppstått. Syftet är att finna själva grundorsaken till felet. Genom att sedan eliminera grundorsaken hindrar man att felet återkommer. Att endast eliminera symptomet gör ofta att felet återkommer på samma eller liknande sätt.

Ett exempel:

Problem: Vi missade leveransen av bakaxlar till kund A

  1. Varför missade vi leveranserna av bakaxlar? Svar: Därför att svetsaren var sjukskriven?
  2. Varför var svetsaren sjukskriven? Svar: Därför att han fått tennisarm.
  3. Varför har svetsaren fått tennisarm? Svar: För att 50 % av bakaxlarna måste svetsjusteras.
  4. Varför måste 50 % av bakaxlarna svetsjusteras? Svar: Därför att maskinen är feljusterad
  5. Varför är maskinen feljusterad? Svar: Arbetsinstruktionen är felaktig.

5 × Varför? kan rätt använd bli en snabb och smidig hjälp i det vardagliga arbetet. Med en gnutta sunt förnuft och god samarbetsvilja kan man nå ett konsensus om en grundorsak utan att ägna allt för stor tid åt metodik och byråkrati.

Har ni identifierat någon eller några utmaningar i ert innovationsarbete? Pröva att tillämpa 5 × Varför? Är ni flera personer kanske ni upptäcker att ni har olika svar. Detta kan leda till att ni får nya infallsvinklar och insikter, vilket alltid är ett värdefullt inslag i olika utvecklingsprojekt.

Hedvig Blext
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration, Veckans utmaning. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar