Innovation händer i gränslandet

1973 släpps plattan Tubular Bells av Mike Oldfield. Soundet är helt unikt, det är en blandning av rock och klassisk musik. Med vad är det exakt som är unikt? Förenklat kan man säga att det finns ca 2.400 olika sätt att arrangera musik på inom rock och lika många inom klassisk musik. Var för sig så är det en stor mångfald men Mike fick genom att fusionera ihop rock och klassisk musik över fem millioner olika koncept idéer att leka med i sitt musik skapande.

Nyfiken på siffran? Ta fram miniräknaren och slå 2.400 * 2.400!

När en individ, grupp, företag eller organisation tränas i att “gifta ihop saker” uppstår en mångfald – vilken är långt större än vad som är föreställbart inom det egna området och ibland också sammanslaget.

När någon säger i din omgivning eller kanske en inre röst inom dig. “Det där kommer inte att gå – gifta ihop rock och klassisk musik!” Så är det uttryck för hur vi är “programmerade” tränade i att tänka (medvetet eller omedvetet). Vi själva, eller personen som uttalar denna mening, har genom erfarenheter skapat och programmerat synapser i hjärnan. Dessa utgör barriärer, som tur är bara mentala barriärer.

Att programmera om sig för att “gifta ihop saker” kan starta med ett steg att: Medvetande göra meningen, dess betydelse och göra om den!

“Jag vet att det inte kommer att gå, att gifta ihop rock och klassisk musik! MEN om jag i min fantasi skulle tänka på hur det skulle kunna gå – vad eller hur skulle man göra då?” Nu har du tagit ett första steg, att ta ner och omforma en mental barriär.

Genom att börja lyssna på dig själv samt andras meningar – så förstår vi bättre de mentala kartor som vi bär på och som vi kan förändra och programmera om.

Att stressa systemet för att skapa innovation. Ibland kan det vara bra att helt enkelt göra en radikal förändring, göra en snabb omprogrammering, då hjärnan jobbar snabbt. “Vi tar bort LG-möten helt inom kommunen!”

Detta kommer leda till flera saker, men det jag vill framhäva här är att hjärnan kommer lösa uppgiften. Den kommer snabbt kunna skapa nya möjligheter, alternativ och innovera för att lösa den nya situationen.

För att öka innovationen inom Nacka:
A) Gift ihop olika saker – Vad händer om vi kombinerar äldreomsorgen i kommunen men dagisverksamheten? Eller gifter ihop sättet hur vi hanterar brandlarm med bygglovsansökningar?
B) Programmera om dig själv med att se möjligheter “att gifta ihop saker”!
C) Stressa dig själv, ibland, genom att utsätta dig själv och andra för snabb omprogrammering och förändring.

PS. För att veta mer om Mike Oldfield och Tubular Bells effekten läs mer här.

Alexander van Riesen
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar