Idé – Samskolan utmanar alla elever!

Den 1 december under innovationsworkshopen jobbade vi tillsammans med våra kollegor Karin Fällman och  Carl Emanuelsson fram en vision och idé som går under arbetsnamnet “Samskolan utmanar alla elever!” som grundar sig i att vi ser ett behov att individanpassa mer för att utmana och stötta varje elev.

Vår vision:
”Individanpassade ämnesövergripande projekt och undervisning i en flexibel lärmiljö ledda av ett mindre team av inspiratörer/pedagoger.”

År 2014 arbetar vi på Samskolan i mindre arbetslag sk team. På så vis kommer vi närmare eleverna. Varje team ansvarar för ett visst antal klasser/elevgrupper. Som pedagog har man bara undervisning i sitt teams klasser/elevgrupper. Vi arbetar kontinuerligt med ämnesövergripande projekt och har flexibla gruppkonstellationer (ej klassvis). Schemat är uppdelat i projektperioder varvat med mer traditionell schemastruktur. I all undervisning används IT som ett naturligt verktyg och i de ämnesövergripande projekten står IT-stödet för strukturen.

Arbetsformerna varierar: uppstart- happening, storföreläsning, arbetspass, seminarium, handledarträffar, etc. I projekten kan man välja olika nivåer utifrån varje elevs mål och förmågor. Detta synsätt präglar även den övriga undervisningen.

För att detta ska bli verklighet krävs:
- mindre arbetslag/team där pedagogerna är samlade kring en speciell elevgrupp

- fler ämnesövergripande projekt

- tydliga mål för olika nivåer så att eleven ges möjlighet att välja utifrån sina mål och förmågor

Nästa steg:
Ulrika Andersson lägger fram idén för ledningsgruppen inkl. skolledning i december 2010/januari 2011.
Kanske kan man lägga upp profilundervisningen på detta vis läsåret 2011/2012 som ett pilotprojekt?

Får ni som läser några tankar eller idéer, dela gärna med er till oss!

Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar