Konsten att göra ett “commitment” och förverkliga en idé

Vad är det som gör att vi finner kraft och lust till att ta tag i en idé? Vad är det som gör att vi vågar börja testa våra idéer?
Att komma på idéer är inte det svåra. Utmaningen ligger i att börja våga testa att förverkliga någon av dom. Vad har jag att vinna på det?

I ett tidigare inlägg (Hur och varför ska jag ta en stafettpinne?) nämns att en idé som är testad är så mycket mer värd än en otestad. Och om du bara vågar så vinner du många lärdomar på vägen. Förhoppningsvis leder processen framåt till bra misslyckanden och fler nya idéer. Och tänk – den kan rentav lyckas!
Allt det här vet vi ju – så varför många gånger brottas vi ändå med att komma till skott?

Under veckan som gick träffade vi bland annat rundabordsamtal-deltagare som gav fler synvinklar i frågan.
Kring aspekten “tid” så tänker Madeleine Sjöstrand, VD för konsultföretaget Public Partner och med lång erfarenhet som chef och ledare inom offentlig sektor, så här:
- Jag tror inte på att det inte finns tid och att det är den fysiska klocktiden som är problemet. Det handlar om att jantelagen är för stor, det är modet som saknas. Modet skapas genom att skapa en miljö där man får misslyckas, där man får göra fel.

Jag kan personligen bara instämma och att denna tillåtande miljö eller kultur som behöver skapas kommer från att någon börjar. Att vi, du och jag, vågar vara förebilder i att ta risken/chansen att misslyckas. Det är också en av anledningarna till att Maja och jag blir stolta över att se er som antagit utmaningen och tagit en stafettpinne, ni börjar förverkliga och skapar förebilderna!

En annan vinkling som Mats Bohman lyfte, administrativ direktör inom Nacka kommun:
- Om det är något som gör “ont” så kommer man ge det fokus. Vad gör ont i vår verksamhet just nu? Dit måste vi springa först och det blir därför naturligare att sätta av tid för det, gentemot att förverkliga en idé som inte är lika brådskande.

Kan vi i Nästa Steg plantera något så att det gör ont, stör och skaver så att vi “lurar” hjärnan och oss själva till att börja testa och förverkliga – så har Maja och jag kommit ett steg på vägen i processen framåt.
Ni är experterna på era verksamheter och vet vad som stör er bäst. Under workshopturnén är vår strävan att störa och få er delatagare att börja våga testa. Att göra ett commitment till en idé och samtidigt uttala det både inför kollegor och för övriga som rör sig här på äventyrsbloggen att “den här idén tänker jag minsann springa med!”. Då plötsligt är idén inte längre en idé utan ett commitment, ett Nästa Steg-äventyr.

I veckan mötte vi nio stycken Nacka Partner-medarbetare. Alla nio antog utmaningen att springa vidare med en varsin idé och börja testa.


Framtidsscenarion målas upp


Handlingsplanen för varje idé tas fram

För att nämna några av Nacka Partners idéer så kommer ni bland annat kunna se fram emot att följa hur det går för: “Pensionärsakademin”, “Nacka-applikationen för medborgarna”, “Café-kreatör”, “Connected for bright ideas”, “Fritt valt arbete – vad tar du bort först?”.

Vill du också anta utmaningen och få fatt i en stafettpinne, läs mer här eller anmäl dig direkt med namn och epostadress i bildspelets formulär högst upp på sidan.

Tips till dig som vill förverkliga en idé:
1 Skaffa dig ett bollplank genom en eller flera kollegor som kan ge input och konstruktivt granska din idé

2
Gör upp en plan för hur du ska nå din idé. Skriv ner den, det räcker inte med att bara ha den i ditt huvud

3
Våga prova! Det värsta som kan hända är att du misslyckas. Jag lovar, du lär dig massor på vägen och får uppslag till nya idéer.

Klara Kviberg
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar