Visitkort i lera? Ja!

Så var det äntligen dags för den första kreativa panelen!
Som en del av upptäcktsresan Nästa Steg hade vi torsdagen den 22 oktober den första ”kreativa panelen” på plats på Vår Gård i Saltsjöbaden. Med mig och Klara den här dagen var Jessica Carragher Wallner, konsult och framtidsstrateg på Kairos Future,  Jonas Thulin, junior researcher på Kairos Future, Annika Hällström, ekonomisk rådgivare, Nacka näringslivsråd och grundare av Nacka Värmdö NätverK, Arvin Chireh, deltagare i Ungt Inflytande 2010 och Mats Bohman, administrativ direktör Nacka kommun.

Syftet med att ha ett rundabordsamtal med innovation som tema är att vi ska få input och idéer som kan göra Nästa Steg till en ännu modigare och kreativare process.

Panelen kom snabbt in på den ständiga frågan kring innovationer som avklarades snabbt med ett entydigt svar: ”Kan alla människor vara innovativa?” Ja! Människan är född med innovationskraften – att vara innovativ är att lösa ett problem eller en utmaning på ett nytt sätt.

Men om det är så enkelt: vad är det i så fall som hindrar från att alla verksamheter svämmar över av innovationer? Hur uppmuntrar vi egentligen till innovationer om vi utgår från att det finns hinder som håller tillbaks den innovationskraft vi föds med?

Det första panelen lyfte var vikten av att skapa en kultur som främjar innovationer och utveckling, där det är rätt att göra fel och experimentera: att våga göra fel och se det som en del i att lyckas eftersom vi aldrig mer behöver göra samma misstag igen! Men hur gör man då för att skapa en arbetsplats där vi hyllar våra misslyckanden? Den kreativa panelen samtalade sig fram till ett par nyckelfaktorer:

- Ledningen och ledarskapet måste ha en tillåtande attityd. Det måste komma uppifrån för att det ska förankra sig nedåt: Det klassiska citatet: ”Barn gör som vuxna gör och inte som vuxna säger”. Det är viktigt att verkligen signalera att det är okej att göra fel som en del av innovationsprocessen. Exempel togs t.ex. från en matvaruaffär där chefen varje månad bjuder på middag till den anställd som gjort månadens fel. Kanske något att inspireras av?

- Det kanske viktigaste av allt är att folk känner sig delaktiga i verksamhetens vision och strävan. Med delaktighet kommer en naturlig drivkraft att ständigt vilja förbättra, förnya och utveckla. En anledning till att många ”bara jobbar på” är att de inte känner sig som en del av resultatet, av helheten. Att arbeta aktivt med delaktighet och att skapa en arbetskultur där varje del känner sig som en del av helheten verkade vara en viktig faktor. Där kommer också individens roll in – att stötta andra och att själv bidra till att skapa den sortens kultur som uppmuntrar innovationsprocesser. Vad som än föreslås oavsett om det är en idé om att ha visitkort i lera eller något annat måste den enskilda medarbetaren känna och kunna räkna med att det finns ett skyddsnät som tar emot och säger Ja!

Panelen lyfte också tid som en viktig faktor: ”Man behöver tid för att vara innovativ” Hur kan du göra den kommande veckan för att skapa dig innovationstid?
Själv tänker jag ägna alla tågresor denna vecka till att inte göra något alls, inte läsa, inte jobba inte prata telefon – det är då det brukar hända!

Maja Frankel
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar