Släpp loss kraften, tänk nytt och var inte rädd att göra fel

Nästa steg i Nacka kommun handlar om hur vi ska kunna bli än mer kreativa och innovativa och därigenom kunna tillhandahålla effektiva tjänster med hög kvalitet till medborgarna. Man kan skriva långt och länge om hur det kan ske, men jag menar att en grundförutsättning för att detta ska kunna nås är att släppa loss kraften hos medarbetarna och ta med medborgarna som medskapare. Vidare handlar det om att ha ett öppet förhållningssätt. Det är lätt att tro att innovationer bara kan skapas av uppfinnare i särskilda innovationsenheter. Tvärtom kan innovation uppstå var som helst. Vi har redan idag många exempel på innovationer – stora som små – som uppstått i vardagen. Förutsättningarna för innovation finns, men innovationen sker när man vågar tänka annorlunda. Logiken är en annan än man är van vid, och man kan förvänta sig det oväntade. I vår kommun ha vi goda förutsättningar för bli än mer innovativa. Vi har en grundläggande värdering som förutsätter att människor har både vilja och förmåga att ta ansvar, och vi bejakar att man prövar nytt. Det är tillåtet att göra fel. Många innovationer har faktiskt uppstått till följd av att man gjort fel. Så släpp loss kraften, tänk nytt och var inte rädd för att göra fel.

Mats Bohman
Det här inlägget postades i Nästa Steg inspiration. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar