Nästa Steg på Socialtjänstens inspirationsdag

Idag besökte Nästa Steg Socialtjänstens inspirationsdag som bland annat innehåll en förmiddag med Stefan Einhorn, input om mindfulness och avslutades med input om innovation och kreativitet från Nästa Steg. De 120 deltagarna var snabba på att definiera att deras största behov är att frigöra tid från administration och arbete med listor till att vara socialarbetare och ett behov om att socialtjänsten ska närma sig klienterna och medborgarna, hur kan vi minska distansen mellan oss?

Vi på Nästa Steg delade med oss av våra tio bästa råd för att öka innovationskraften. Socialtjänsten, med tre vinnare på innovationsgalan, har verkligen en bra början för att innovera mera! Tillsammans utforskade de hur de kan lösa praktiska utmaningar med korta deadlines. De löste utmaningen (se bilden) “hur ska vi få upp pingis bollen ur hålet i marken?” med idéer alltifrån att sätta fast en daggmask på ett snöre och släppa ner den i hålet, till att ge grannens barn godis för att lösa problemet.

Vid ut-checkningen om vad de tog med sig som goda råd till sig själva så var möjligheter, inspiration och “ja och” de vanligaste orden.
Tack Socialtjänsten för idag!

P.S. Vill du testa övningen som Socialtjänsten gjorde idag? Utmaningen är att på två minuter tillsammans med två eller fler kollegor komma på så många idéer som möjligt till hur vi ska få ur pingisbollen ur detta hål i marken som är 20 cm djupt och 4 cm brett. Mejla gärna oss på nastasteg@nacka.se med antalet lösningar ni kom på på två minuter och den lösning som ni tycker var mest otippad. Ser fram emot att höra era idéer!

Sara Wallén
Publicerat i Nästa Steg inspiration | Lämna en kommentar

Behöver ni hjälp med att ta nästa steg?

Nu är det dags att anmäla sig till höstens innovationsworkshops då vi processledare inom Nästa Steg kommer till er verksamhet och under två timmar inspirerar och utforskar utvecklingsbehov och innovationer tillsammans med er. Det finns platser kvar så anmäl er genom att maila till nastasteg@nacka.se så kommer vi överens om tid och plats!

Maja Frankel
Publicerat i Anmälan till Innovationsturnén, Inspirationsworkshop- privat anordnare | Lämna en kommentar

Se och lyssna till de nominerade bidragen

Under galan visades filmen för att presentera innovationerna som nominerades. Nio bidrag att inspireras av!

Klara Kviberg
Publicerat i Innovationsgalan | Lämna en kommentar

Vimmel från galan
Klara Kviberg
Publicerat i Innovationsgalan | Lämna en kommentar

Årets innovation: Social Future!

1:a priset i kategorin årets innovation gick till Per Falk, gymnasielärare på Nacka Gymnasium. Innovationen har namnet Social Future och kan sammanfattas som att eleverna själva producerar och genomför seminarium om det som de har lärt sig, för att sedan via internet sprida sina nyvunna kunskaper till omvärlden.

En glad Per Falk tog emot den Nacka producerade statyn föreställande en uppåtgående sprial, (nästa steg symbolen), blommor och prischecken. I sitt tacktal poängterade han att det är eleverna eller ännu mer bestämt hans klass som gjort det möjligt.

Vi säger dock ett stort tack till Per falk för hans kreativa och nytänkande arbete med att skapa ännu mer värde för Nackas medborgare – och framför allt grattis!

Maja Frankel
Publicerat i Innovationsgalan | Lämna en kommentar

Och dom nominerade är…

Så har äntligen Nackas första innovationsgala gått av stapeln! Av de 30 bidragen som skickas in nominerade juryn 9 stycken och skapade två kategorier: årets innovationer och en uppmuntran-kategori för bra idéer som juryn ville uppmuntra att fortsätta. Så här löd juryn motiveringar:

Kategori: Årets innovationer i Nacka kommun:

1:a plats
Det vinnande bidraget är en innovation som innebär att en verksamhet, som har lång tradition av hur den ska bedrivas, kan genomföras på ett helt nytt sätt med stöd av modern teknik. De som verksamheten är till för – Nacka medborgarna – blir de som verkligen producerar material som andra kan lära av oberoende av tid och rum. Innovationen ger stort värde för medborgaren och innebär i mycket hög grad att många involveras i utvecklingen av innovationen. Detta bidrag började med en vision om att vi kan göra det vi alltid gjort på ett annorlunda sätt genom att involvera deltagarna och förankra materialet i dem och andra vetgiriga medborgare. Bidraget har gjort stora framsteg och vi tror att detta kan skalas upp ytterligare, samtidigt som visionen och ursprungliga behovet och passionen behålls. Genom stort engagemang och ny teknik visar innovatören hur skolan kan ses som ett ekosystem och där kunskap och fortbildning inte stannar vid en viss ålder genom att låta elever själva stå för producerandet och innehållet.
Vinnaren i kategorin årets Nacka-innovation är:
Social future, Per Falk, Nacka Gymnaium

2:a plats
Andrapristagaren är en innovation som i sig kan ses som teknisk och kan vara svår att se dess resultat och betydelse  för Nacka medborgaren i vardagen.  Men denna innovation har förändrat en hel verksamhets syn på hur man använder och prioriterar resurser. Genom att på ett enkelt och tydligt sätt presentera information som traditionellt ses som svår att förstå kan både politiker och medarbetare förstå hur resurserna används. Innovationen ger i sig indirekt värde till medborgarna men genom att ge ökat fokus på hur resurser används kan den ge direkt värde. Innovation har gett påtalgliga resultat i verksamheten, och medarbetarna har varit involverade i hög grad. Andrapristagaren är:

Verktyg för verksamhets – och ekonomisk uppföljning på brukar – och handläggare nivå –Håkan Brekell, Socialtjänsten

Kategori: Uppmuntranspriser

Denna innovation adresserar en fråga i livet som vi alla för eller senare måste förhålla oss till – ålderdomen. Vi får göra det själva eller som närstående till någon annan. I denna innovation involveras medborgarena direkt genom att erfarenhet och kunskap som kommit fram genom dialog kan återföras till andra i liknande situationer. Innovationen är ännu på research stadiet med lansering hösten 2011, men vi tror att med denna metod kommer Nackas medborgare få stöd och kunskap för att stå nära anhöriga i livets slutskede.
Uppmuntringspris går till:
Närstående coaching, Tommy Ring, Prime omsorg

Denna innovation ger medborgare ett verktyg att bli mer delaktiga genom att bidra med våra idéer och åsikter till kommunens inre arbete. Genom användning av modern teknik kan vi enkelt involveras genom bland annat våra telefoner. I samarbete med elever har denna app utvecklats och en första prototyp har tagits fram. Vi vill uppmuntra till att gå vidare med denna demokrati-innovation och ser fram emot en realisering! Uppmuntanspris går till:
Speak up!, Kerstin Lindfors, personalenheten

Från en verksamhet har det kommit flera goda förslag på innovationer. Två av dem handlar om hur verksamheten kan finna nya former för att möta medborgarna och föra dialog med dem. I båda fallen handlar det om att möta medborgaren på ett sätt som inte är det vanliga inom denna verksamhet och följer utvecklingen av sociala medier och nya kommunikationskanaler. Dessa två innovationer kan nu realiseras och uppmuntras att göra detta. Ett delat uppmuntringspris går till:
Chat på hemsidan/socialapp, Johanna Kankaanpää och Gunilla Nilsson m fl, Socialtjänsten

Hedersomnämnande fick Sven Andersson för bidraget Översiktsplans-ambassadörerna där unga Nackabor inom projektet Ungt inflytande var involverade i processen kring översiktsplanen och med hjälp av sina klasser fungerade som remiss-instanser i arbetet med medborgar-inflytande över översiktsplanen.


Maja Frankel
Publicerat i Innovationsgalan | Lämna en kommentar

Juryn till Nackas innovationsgala

I juryn ingick till nackas 1:a innovationsgala ingick:
Lennart Jonasson, f.d. stadsdirektör Nacka kommun och juryns
Lisa Bäckström, Nackamedborgare och deltagare i projektet Ungt Inflytande 2010,
Stefan Fölster, uppfinnare och chefsekonom på Svenskt Näringsliv
Annika Hällström, Nackas näringslivsråd.

Prissumman jury hade att fördela var 100 000 sek som ska användas till vidareutveckling av innovationen, fortbildning etc inom verksamheten. priset var också en Nackaproducerad staty föreställande Nästa Stegs logga.

Maja Frankel
Publicerat i Innovationsgalan | Lämna en kommentar

Innovationsgalan: Imorgon är det dags!

Imorgon går Nacka kommuns 1a innovationsgala av stapeln i Lavallhallen! Vi ska tillsammans fira hur Nackas medarbetare innoverar för att skapa ännu mer värde för medborgarna. Över 30 bidrag från Nackas medarbetare kom in och juryn har arbetat med att utse vinnarna som presenteras under galamiddagen imorgon. För alla er som inte kommer närvara på galan kommer vi på onsdag att lägga upp de vinnande bidragen och motiveringarna här på innovationsbloggen.

Maja Frankel
Publicerat i Innovationsgalan | 2 kommentar

Tankar från en av bidragsgivarna till galan

Jag blev uppringd en dag av ett bussbolag som ville höra om jag kunde vara guide i buss runt Nacka. Det var Ektorps Seniorcenter som bussbolaget ringt till först, och personalen berättade att jag guidat nyanställda i buss och då förlagt lunchen där. I den vevan var jag på seminariet om Nacka Nästa Steg och tanken var solklar: detta tar jag en stafettpinne på!

Pia Pantzar på Ektorpshemmet (drivs av kommunen) med kollegor hade jag sedan möte med och vi har redan åkt två turer.
Många av de som var med har bott runt i Nacka, så resan väckte så många minnen som vi alla tog del av. Turen avslutades med en finare lunch alternativt eftermiddagskaffe i restaurangen på Ektorps Seniorcenter där de fina samtalen och skratten fortsatte.

Under mina 24 år i Nacka kommun har jag alltid satt service och kundbemötande högt så ”Guldkant på hemmet” är väl vad vi alla vill ha på ålderdomens höst!

Efter semestern skall jag träffa Pia Pantzar och Lise-Lotte Schill-Brown (projektledare för Båthöjden Plaza (privat anordnare), och tanken är att alla äldreboende i Nacka oavsett kommunal eller privat anordnare skall kunna erbjuda de boende bussturer i framtiden.

Publicerat i Innovationsgalan, Nästa Steg inspiration | Lämna en kommentar

Nästa steg i höst

Nu är de allra flesta tillbaks från semestertider och lata dagar i hängmattan och redo för att hösten och nya aktiviteter inom Nästa Steg. Höstens aktiviteter inom Nästa steg kommer att vara:

Konferens för medarbetare 8 September kl. 15:30-17:30
På höstens medarbetarkonferens är det fokus kreativitet – bränslet som för oss framåt i en innovationsprocess. Vi utforskar vår egna och andras kreativitet genom olika interaktiva övningar, bland annat hur kan vi proaktivt lösa problem med minskade resurser. Anmälan: här senast 26 augusti

Innovationsgalan 27 sep
Innovationsgalan närmar sig med stormsteg! Den sista juni var sista dagen för att anmäla bidrag vilket automatiskt innebar platser på galamiddagen då vinnarna kommer att utses. Förberedelserna pågår för fullt och vi ser fram emot Nacka kommuns första innovationsgala.

Innovationsturné i oktober
Platserna till höstens innovationsworkshops bokades snabbt upp och nu kommer en ny chans. Under innovationsworkshoparna kommer vi till er arbetsplats och inspirerar och utforskar vad ert nästa steg är för att skapa ännu mer värde för Nackas medborgare.
Anmäl er genom att skicka ett mail till nastasteg@nacka.se

Vi ser fram emot en händelserik höst!

Maja Frankel
Publicerat i Anmälan till Innovationsturnén, Innovationsgalan, kreativ på jobbet | Lämna en kommentar