Hafen City imponerade med kreativitet och tekniska lösningar

0 kommentarer

Den 19-20 februari åkte några tjänstemän och förtroendevalda från Nacka kommun på studiebesök till Hafen City utanför Hamburg. Skälet till resan var att studera stadsutveckling i Hamburg, som ett led i arbetet med Nacka stad. Tanken var att lära av en stad som kommit långt i sin stadsutveckling. Här följer en reseberättelse från Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör  som var med på studiebesöket.

Spännande att kunna titta på så många olika saker under ett studiebesök. Vi tittade både på en genomförd överdäckning av en motorväg som har skapat en park och  ett gångstråk mellan stadsdelar på ett väldigt fint sätt, men sedan tittade vi också på en blivande överdäckning där bygget inte hade satt igång ännu. Det gav en känsla av före och efter och hur stor skillnad det kan göra att binda ihop en stad som är delad av en motorväg och skapa gångstråk för de boende.

Studiebesöket vid Hafen City, det gamla hamnområdet som håller på att omvandlas till en ny stadsdel imponerade på olika sätt. Eftersom de har problem med att vattenflödena ökar så mycket under vintern har de konstruerat alla husen längs med hamnen så att de ska klara en rejäl vattenhöjning, de har också lagt all parkering i byggnaderna. Det är kul att se att det går att skapa lösningar för att bygga på ställen som har svåra förutsättningar men tyvärr skapade det en front mot vattnet nästan helt utan caféer och restauranger vilket gjorde att området kändes lite dött.

Vi passade också på att titta på några lekparker, två skolor med gårdar delvis på taket (vilket känns som en bra lösning om ytan är begränsad och det endast går att få till mindre gårdar på marknivån). En skola hade en stor ruschkana från taket och ner på gården vilket gjorde vissa i sällskapet  extra glada.

Vid en av de lekparker vi såg fanns det utegym för vuxna på samma plats och utformningen av parken och lekytorna kändes väldig kreativ och spännande. Inspirerande och kul förebild för de parker och lekplatser som ska byggas i Nacka Stad!

 

 

 

 

 

Vi tittade också på en tunnelbanestation, flera spännande hus med olika miljöteknologi, hus som byggts mitt i en damm för dagvatten m.m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammanfattningsvis kan man säga att jag imponerades av vissa hus och deras utformning, tekniska lösningar, lekparker och kreativitet men kanske inte så mycket gällande just stadsplanering.

Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör Nacka kommun

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar