Sista arbetsdagen för semestern – en skön känsla börjar infinna sig i hela kroppen. Har precis avslutat en mycket intensiv vecka på Almedalen i Visby. Nacka kommun deltog i 22 seminarier med olika tema. Stadsutveckling och bostadsbyggande, kvalitet i välfärden, skola och forskning, barn och unga i det sociala arbetet och Vercity, vårt spännande nytänkande universitet i centrala Nacka och mycket mer. Tack alla medarbetare som gjorde det möjligt och tack alla samarbetspartners som stod på scen med oss.

Vill också passa på att tacka alla medarbetare, chefer och förtroendevalda för alla goda insatser under året som gått och det stora engagemang ni visar för de vi är till för. Det senaste året har varit det bästa hittills sen jag började jobba i Nacka för 13 år sedan. Tror att jag sa så förra året också, men detta år blev ännu bättre. Jag är förstås en mycket stolt, glad och tacksam stadsdirektör som har så engagerade medarbetare!

Jag hoppas nu att vi alla får en riktigt skön semester. Passa på att vila både kropp och själ på det sätt som passar dig bäst. Låt dig inspireras av nya intryck om du vill. Kanske något som du inte gjort förut, något spännande eller oväntat, något som gör dig glad. Spana på nya saker och områden som du inte brukar göra. Skaffa dig nya erfarenheter i sommar eller läs en bok som du brukar göra. Eller också kan du bara njuta av livet som det är med vänner och familj eller gör något alldeles eget för dig själv. Det är din egen sommar och din semester.

Jag hoppas verkligen att vi ses igen i höst då vi ska fortsätta att göra Nacka till en ännu bättre plats att leva och bo på. En kommun som ger bästa utveckling för alla och som skapar attraktiva livsmiljöer i hela Nacka. Som klarar en stark och balanserad tillväxt och som ger maximalt värde för skattepengarna. Helt enkelt en kommun som är bäst på att vara kommun i alla grenar!

Varma sommarhälsningar Lena

Ps tog med mig några vackra sommarbilder från Almedalsveckan i Visby. Det är himla fint på många ställen i Sverige, inte bara i Nacka!

 

 

Publicerat i Okategoriserade |

Ibland behöver vi lite extra stöd i livet för att på egen hand kunna, ta tag i något som innebär att man mår bättre eller blir mer självständig.

Nackas värdering är att vi tror på att människor kan och vill ta ansvar. Därför är det viktigt för oss i socialtjänsten att erbjuda tidiga och förebyggande insatser där den enskilde känner sig delaktig. För att göra det möjligt behöver vi i större utsträckning samordna våra insatser med andra aktörer.

Ett av flera exempel på den här typen av samarbeten är Horisonten. Det ett samarbete mellan Nacka kommun och Boo vårdcentral dit föräldrar kan vända sig för att få råd och stöd i sitt föräldraskap eller om sitt barn besväras av exempelvis oro, ilska eller sömnsvårigheter. En annan mycket uppskattad verksamhet och som fått stor nationell uppmärksamhet är 90+ gympan. Det är ett samarbete mellan flera aktörer, där vi jobbar med att främja fysisk aktivitet för att bland annat förebygga fallskador och öka livskvaliteten bland äldre.

I Nacka har vi flera så kallade Öppna mötesplatser där Lusthuset är ett av dem. Det är ett samarbete mellan kommunen, Boo Folketshus och pensionärsföreningarna. På Lusthuset kan seniorer träffas och spela pingis, schack eller bara ta en fika som ungdomarna på fritidsgården har bakat.

För att skapa trygghet och motverka kriminalitet och droger under helgkvällar så finns vår uppsökande verksamhet, Polarna Nacka. Polarna består av fem vuxensamordnare och cirka 20 Nackaungdomar som tillsammans rör sig ute bland ungdomar under helgkvällar och ungdomshelger. Det är en samverkan mellan bland annat socialtjänst, skolor, polis, fritidsgårdar och nattvandrare.

Anne-Lie Söderlund

Det här är bara ett axplock av den mångfald av förebyggande insatser som Nacka erbjuder och allt bygger på samverkan med andra. Tillsammans gör vi skillnad!

/Anne-Lie Söderlund, social- och äldredirektör

 

 

Publicerat i Okategoriserade |

Attraktiva Nacka växer och bygger stad. Det är egentligen inte så konstigt. Nacka har ett fantastiskt läge. Här finns naturen, havet och sjöarna samtidigt som det är nära till staden. När tunnelbanan blir klar kommer det att handla om minuter att ta sig till city eller fortsätta till andra delar av Stockholmsområdet.

 

 

 

Nu är vi nära 100 000, vilken dag som helst når vi den magiska gränsen. 2030 kommer vi att ha ytterligare minst 20000 bostäder, 15000 arbetsplatser och minst 140 000 invånare. Med en stark och balanserad tillväxt under kommande år och en i grunden stark ekonomi i balans är vår uppgift att ge Nackaborna maximalt värde för sina skattepengar. Vi ska vara bäst på att vara kommun och göra det möjligt för både företagare och medborgare att nå sin bästa möjliga utveckling.

 

 

 

 

De attraktiva gröna och blå livsmiljöerna och de blandade gamla och nya bostadsmiljöerna kombineras redan idag med utbildning och företagande i världsklass. Skolorna i Nacka är bland de bästa i Sverige och väcker också internationellt intresse ex från Sydkorea. Vårt företagsklimat är tredje bäst i landet och företagen i Nacka är de lönsammaste i Sverige.

 

 

 

Vi har många attraktiva förskolor och skolor där barn och unga får möjlighet till sin bästa utveckling. Här trivs också de äldre i våra olika äldreboenden eller med bra hemtjänst. Det sociala stödet till de som behöver det är gott och vi tar emot alla flyktingar som anvisas på ett kreativt sätt.

 

 

 

Vår vision är ju Öppenhet och mångfald och det försöker vi praktisera på alla sätt. Vi är nyfikna på nya lösningar och hur man kan göra verksamhet ännu bättre. Vi är öppna och transparenta med det som är kommunens uppdrag. Och vi önskar en mångfald av aktörer och människor som vill samspela med oss. Vi tror helt enkelt att det gör Nacka bättre som plats att leva och verka på.

Men vi kan och vill inte göra allt själva. Vi behöver och välkomnar företag, entreprenörer och initiativtagare som vill arbeta i och med Nacka. Kommunen kan göra mycket, men tillsammans med andra aktörer kan vi göra ännu mer. Och nu när tillväxttakten fördubblas är samarbeten med andra avgörande för att vi ska lyckas. Därför hoppas vi på fler aktörer som vill bygga framtidens Nacka med oss.

Vi tror också på människor och deras utveckling, oavsett om det gäller medborgare eller medarbetare. Som medarbetare i Nacka får du möjlighet att utvecklas utifrån dina förutsättningar och kommunens utmaningar. Det är många som tycker att det är roligt och vill rekommendera andra att jobba i Nacka. Jag är en av de. Inte visste jag att det skulle vara så intressant att jobba i en kommun, när jag kom hit 2004.

Så varmt välkommen till Nacka om du vill förverkliga dina drömmar – som individ, medborgare, företagare eller medarbetare!

Varma hälsningar Lena Dahlstedt 

Publicerat i Okategoriserade |

Jag blickar tillbaka på hösten 2015 då Sverige tog emot flest flyktingar någonsin och Nacka tog emot cirka 20 ensamkommande ungdomar i veckan. Samtidigt som vi ville välkomna och ge nya Nackabor ett gott mottagande behövde vi jobba snabbt och effektivt för att ta fram nya processer och samverkansformer. Och jag kan nu konstatera att vår ambition – att erbjuda nya Nackabor en första bostad, förutsättningar till jobb och egen försörjning samt inkludering i Nackasamhället – aldrig hade varit möjlig att genomföra utan samarbete med Nackabor, civilsamhället, näringsliv och andra organisationer.

Fokus: Snabbt i jobb

I år ska vi ta emot 370 kommunanvisade nya Nackabor som har fått uppehållstillstånd, samtidigt som flera flyttar hit på egen hand. En del har akademisk bakgrund andra har jobbat som sjuksköterska eller hantverkare, gemensamt är att de allra flesta önskar börja jobba så fort som möjligt.

Hur tar vi tillvara de nyanländas kompetenser och erfarenheter och på bästa sätt matcha de till arbetsgivares behov av kompetens och arbetskraft? Hur kan Nacka var den kommun som möjliggör människors drömmar?

Under de senaste månaderna har vi och Arbetsförmedlingen diskuterat utveckling av digitala e-tjänster för att underlätta för arbetsgivare och kommuninvånare att mötas. Vi har haft dialogmöte med våra jobb- och utbildningsexperter, SKL och näringsliv om hur vi hittar flexibla och anpassade arbetsmarknadsinsatser för de alltfler nyanlända som får tillfälligt uppehållstillstånd. Och i början av april började vi erbjuda samordnade arbetsmarknadsinsatser för nyanlända efter ett unikt samarbete mellan Nacka kommun och Arbetsförmedlingen. Allt för en snabbare etablering och bättre möjligheter till jobb.

Inkludering genom språk och fritid

Men det handlar inte bara om jobb utan det är minst lika viktigt att komma in i en social kontext och sammanhang genom till exempel skola, fritidsintressen och kompisar.

I Nacka bjuder vi in nyanlända till välkomstmöten strax efter att de flyttat hit. Här introducerar vi till Nackas valfrihet av skola, utbildning, kultur och fritid men också möjlighet till vård och praktiskt stöd under den första tiden. På träffarna har vi tolkar för olika språk, det ställs många frågor och barnen ritar och leker

Nacka har ett rikt civilsamhälle med många privatpersoner och föreningar som vill hjälpa till genom till exempel läxläsning, språkcaféer eller volontärverksamhet. Det är mycket värdefull kraft som bidrar till sällskap och hjälp i vardagen.

Vi kommer att göra en del informationsinsatser under våren för att inspirera till att lära känna nya kompisar och dela med sig av sin vänskap. Se filmen om Linnéa och Nour som lärde känna varandra genom Kompis Sverige. Idag är de goda vänner och träffas tillsammans med sina familjer flera gånger i månaden.

 

 

 

 

 

Snart blir vi 100 000 Nackabor. Låt oss glädjas över våra likheter och olikheter. Tillsammans möter vi framtiden.

/Malin Westerback, arbetsmarknadsdirektör i Nacka

Publicerat i Okategoriserade |

Söndag eftermiddag och vi har nu ställt om till sommartid. Tänk vad tiden går fort när man roligt. Idag vill jag berätta lite om vårt andra övergripande mål i Nacka som handlar om Attraktiva livsmiljöer i hela Nacka.

Nacka ska vara en välkomnande, tolerant och nyskapande plats att bo, besöka, och arbeta i. Här finns många spännande miljöer och levande  mötesplatser som är trygga och tillgängliga. Det unika i de olika kommundelarna ska bevaras och utvecklas.

För en tid sen besökte jag bygget av Stockholm Lighthouse på Kvarnholmen som snart är klart för inflyttning. Här kommer nya nackabor att få en vidunderlig utsikt över inloppet till Stockholm samtidigt som de har nära till både stad och natur. Det är ett riktigt bra exempel på Nacka stad, både nära och nyskapande. Med den nya Svindersviksbron får de nära till övriga Nacka och det rika kultur och fritidslivet. När den nya Ebba Brahe-skolan öppnar i höst får de också nära till ”skolan mitt i byn” om de vill välja den.

 

 

 

 

 

Andra gamla industriområden som det nu byggs mycket bostäder i är Tollare i södra Boo och Telegrafberget i norra Boo. I Tollare byggs en härlig blandning av radhus och lägenheter i södersluttningen nära vattnet och naturen. Här finns också en riktigt bra skola, idrottshall och förskola ihop med ett äldreboende. Ett strålande exempel på nytänkande välfärdsfastigheter som gynnar de olika verksamheterna.

 

 

 

På Telegrafberget säljs nu de första lägenheterna som också får en härlig utsikt med kvällssol över inloppet och Lidingö. Området ligger i direkt anslutning till ett stort naturreservat och nära Orminge centrum. För Orminge som firar 50 år i år,  är det snart dags för nya årsringar. De första markanvisningarna kommer snart att resultera i nya bostäder med väldigt bra centralt läge.

När vi planerar för nya bostadsområden är det viktigt att inte bara planera bostäder, vägar och parker, utan också hur de nya områdena ska gestaltas. Just nu har vi två större tävlingar med fokus på gestaltning  i markanvisningar, Nya Gatan i centrala Nacka och Svindersberg i Sickla. Vi har  valt att låta medborgarna tycka till om de olika förslagen på hemsidan, samtidigt som en professionell jury tar fram sina förslag. Det ska bli väldigt spännande att se hur det blir så småningom.

Den senaste veckan har vi också arbetat vidare med den rättsliga processen om Bergs gård. Vi vill bygga bostäder på Bergs gård istället för den nuvarande oljehamnen. Det är inte varje dag man processar mot ett multinationellt oljebolag, oerhört intressant, lärorikt och tufft. Jag är stolt över våra jurister som hanterar frågan och hoppas förstås på en vinnande dom senare i vår. Oavsett hur det går blir domen säkert överklagad så vi har några fler rättsliga omgångar framför oss. Men förr eller senare kommer det att bli ett fantastisk bostadsområde på Bergs gård, alldeles granne med Nyckelviken.

Vårt övergripande mål om attraktiva livsmiljöer säger också att rent vatten, frisk luft, ett rikt växt- och djurliv och en god bebyggd miljö ska känneteckna våra miljöambitioner. Kommunen ska arbeta för en låg klimatpåverkan och en giftfri miljö.

När vi bygger bostäder på våra gamla industriområden tvingas vi och byggherrarna också till stora saneringsåtgärder. Det är bra även om det kostar en hel del. Resultatet kommer att bli en renare natur, renare vatten och en mer giftfri miljö i hela Nacka. Det är himla bra både för nuvarande nackabor och för kommande generationer. Så tillväxten bidrar också till ett mer aktivt miljöarbete.

Varma hälsningar Lena

Publicerat i Okategoriserade |

Februarisolen lyser och börjar värma upp frusna själar. Skridskoåkarna glider fram över sjöar och fjärdar och svanarna simmar vid iskanten. Snart stundar välförtjänt sportlov för många elever och lärare.

 

 

 

 

 

 

Det är många som arbetar hårt för att alla barn och unga ska utvecklas så bra som möjligt i alla förskolor och skolor. Ett av våra övergripande mål i Nacka är Bästa utveckling för alla. Alla ska få möjlighet att utvecklas så bra som möjligt utifrån sina egna förutsättningar. Det gäller alla barn, unga och äldre. Det gäller också alla våra föreningar, företagare och andra entreprenörer som utvecklar sin verksamhet.

Snart är det dags för den årliga Företagarträffen i Nacka Strand. Det brukar bli en härlig dag då alla företagare i Nacka samlas och byter erfarenheter. Vi kommer att dela ut pris till de som utmärkt sig lite extra och firar att vi snart är 100 000 invånare. Nacka växer och företagen också. Nackas företag är de lönsammaste i landet. Och förra året blev vi landets tredje bästa näringslivskommun. Nu siktar vi ännu högre!

Nu stundar snart bokslut och årsredovisning för år 2016. När vi summerar året som gått kan vi konstatera att det blev det bästa hittills. Resultatet blev 175 mkr, 75 mkr bättre än budget. Nästan alla nämnder och verksamheter har ekonomi i balans eller positiva överskott. Och många verksamheter har också mycket goda kvalitetsresultat. Jag är oerhört stolt och glad över alla goda insatser. Varmt tack till alla medarbetare och chefer som gjort detta möjligt!

Ett så bra resultat ger oss också goda förutsättningar att åstadkomma ännu bättre kvalitet och resultat för Nackaborna detta år. Med målet bästa utveckling för alla kan vi säkert göra ännu lite mer!

Varma hälsningar Lena

 

 

Publicerat i Okategoriserade |

Åter som gästbloggare efter att vi genomfört vårt första frukostmingel för föreningar i Nacka. Drygt 40 föreningar- idrottsföreningar, kulturföreningar och andra ideella organisationer- och sammanlagt ungefär 100 personer samlades i Nacka stadshus för att bland annat spåna kring hur föreningslivet kan delta i firandet av att Nacka blir 100 000 invånare under 2017.

 

 

 

 

 

 

 

Föreningarna föreslog även teman för kommande frukostmingel, som vi tänker genomföra ungefär fyra gånger per år. Det blev precis som jag hade förväntat- stort engagemang, inlevelse, kraft och väldigt många bra idéer- ja, som det blir när man samlar föreningsmänniskor som brinner för ett intresse.

 

 

 

 

 

 

 

Vår förhoppning är att kunna skapa nätverk och kreativa kluster av denna inspirerande “kraft” och alla dessa “röster” och att vi tillsammans kan skapa utveckling som bidrar till förbättring. Jag tänker nämligen alltid att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre. Att arbeta med något som är viktigt, till exempel integration och inkludering, tror jag blir bättre om man gör tillsammans och att olika “röster” kan skapa mer än enskild stämma, ungefär som i en kör. En ton kan upplevas ganska monoton, men om man lägger till ytterligare två toner, så skapas plötsligt en treklang, ett välljudande ackord- för att använda musiken som metafor.

Jag tänker att olika erfarenheter och perspektiv är berikande och att samarbeten mellan föreningar av olika karaktär kan bli så mycket bättre än om alla arbetar var för sig i sina separata stuprör. Jag hoppas och tror att våra frukostmingel kan bidra till att skapa sådana kreativa sammanhang, där nätverk mellan olika föreningar kan bidra till att Nacka i världen och världen i Nacka kanske blir ännu bättre.

Trevlig helg och tack för denna vecka!

Hälsningar,

Anders Mebius

Publicerat i Okategoriserade |

Mitt namn är Nina Khoi och jag är Lena Dahlstedts trainee, denna vecka är det jag som skriver på Lenas blogg.

Halva tiden av min trainee-period i Nacka har nu passerat. Tänk att det redan gått ett halvår sedan jag blev Sveriges första kommuntrainee! Att vara trainee i en av Sveriges bästa kommuner är otroligt spännande och verkligen lärorikt. För några veckor sedan blev jag t.o.m utnämnd av Veckans Affärer till en av Sveriges 101 supertalanger där jag rankades till den tionde mest begåvade samhällsbyggaren i Sverige, roligt!

 

 

 

 

 

 

 

Sedan jag började i Nacka är det väldigt mycket som har hänt, såhär med facit i handen blir jag imponerad över hur mycket jag lärt mig och så mycket jag, tillsammans med andra kompetenta personer, har åstadkommit!

Jag har alltid drömt om att ha ett meningsfullt jobb där jag kan göra skillnad för andra. I Nacka tror man på Nackabornas egna förmåga och vilja att ta eget ansvar, Nackaborna står alltid i fokus. Att vara trainee i Nacka innebär att jag får befinna mig mitt i den lokalpolitiska processen där beslut om Nackabornas vardag fattas – det känns verkligen meningsfullt.

På jobbet får jag vara kreativ, redan efter tre veckor fick jag driva ett eget projekt. Samtidigt som jag får vara delaktig i andra och bidra med mina idéer. Jag har alla förutsättningar att vara innovativ på jobbet och drivkraften finns inom mig!

Att jobba så nära Lena Dahlstedt är väldigt lärorikt, hon är en otrolig ledare och jag är fortfarande lika imponerad som när jag träffade henne för första gången en solig dag i augusti. Jag imponeras över hennes stabila ledarskap, hennes kunskaper kombinerat med nyfikenhet och hur hon litar och tror på sina medarbetare.

 

 

 

 

 

I måndags var hela ledningsgruppen på föreläsning under Burning Man Week i Atlas Copcos gruva där vi fick prata stadsutveckling och framtiden. Och det är ju just det som är så häftigt, Lena är nyfiken, hon utmanar ledningsgruppen och skapar möten med personer utanför stadshusets väggar och lyfter ständigt blicken.

 

 

 

 

 

 

Det kommer kanske inte som en överraskning när jag skriver att jag är väldigt glad över att få vara i Nacka. Inte nog med att det är lärorikt och att jag får utveckla mig själv så får jag en unik inblick i organisationen samtidigt som jag får lära känna många kompetenta och erfarna personer, tjänstemän och politiker.

I Nacka är det alltså inte bara Nacka-borna som får förverkliga sina drömmar, det får även jag.

/Nina Khoi, stadsdirektörstrainee

Publicerat i Okategoriserade |

Jag minns väl när jag som 13-åring cyklade in till Östersund en väldigt tidig morgon. Klockan var 03:30 på morgonen och det i maj, så det var ganska kyligt vid den tiden.Det var drygt en mil att cykla, och vi skulle samlas utanför rådhuset i Östersund. När jag kom fram var det ingen annan där, Östersunds gator låg öde och ingen var ute i denna arla morgonstund. Efter tjugo minuter tog fram programbladet från ytterfickan på ryggsäcken och letade upp aktuell sida. ”Fågelexkursion, Tyssjöarna 18 maj, samling klockan 04:00 Rådhuset”. Plötsligt förstod jag varför jag stod ensam framför Rådhuset – jag hade cyklat till mötesplatsen en vecka för tidigt, så det var inte mycket annat att göra än att cykla hem igen.

Nu undrar kanske alla vad som drev en 13-åring att kliva upp så tidigt på morgonen, jo jag var en hängiven fågelskådare och aktiv i föreningen Fältbiologerna. Mitt brinnande fågelintresse hade alltså fått mig att kliva upp kl 03:00 på morgonen, förbereda fika och packning och sedan cykla en mil för att träffa andra, lika hängivna, föreningskompisar får att ta oss ut till fågellokalen Tyssjöarna för att skåda fågel.

I Sverige finns ungefär 200 000 ideella föreningar och det svenska föreningslivet är unikt i hela världen. Det finns i princip föreningar som svarar mot de flesta intressen, och de flesta av oss har någon gång varit medlem i en förening, ibland som passiv medlem, men ofta som aktiv och engagerad deltagare. Föreningslivet i Sverige kännetecknas av ett oerhört engagemang och att  arbetet ofta sker på ideell bas. Det är svårt att bedöma vilket värde detta har, men jag tror att alla är överens om vilken viktig funktion föreningar fyller i Sverige. Föreningslivet skolar oss i demokratiska grundprinciper och det bidrar i hög grad till både livskvalitet och hälsa.

Föreningslivet gör också att drömmar blir verklighet. Jag följde tv-sändningen av finalen i innebandy för rullstolsburna under SM-veckan, där Nacka besegrade Eskilstuna efter en rafflande match som gick till straffläggning. Den avgörande straffen slogs av en 13-åring och för honom är förmodligen detta också ett minne för livet – som min uteblivna fågelexkursion för 40 år sedan.

 

 

 

 

 

 

Nu på torsdag är det dags för det första frukostminglet för föreningar i Nacka, så min gästblogg fortsätter efter det…

Hälsningar,

Anders Mebius, Kultur och fritidsdirektör

Publicerat i Okategoriserade |

Idag fortsätter jag som gäst i stadsdirektörens blogg, att ge dig som läser den femte byggstenen för kvalitet i förskola och skola.

Betydelsen av ett smart och systematiskt kvalitetsarbete  

Jag har många gånger funderat över hur man blir bra, bättre, bäst och excellent och dessutom över tid? Om man använder metaforen fotbollsspel så har 2016 års segrare i allsvenskan(Linköping) inte förlorat en enda match på hela säsongen. Hur såg deras framgångsfaktorer ut?

De viktigaste ingredienserna för att lyckas, tror jag, är att ha en tydlig spelplan med tydliga roller, ett starkt samspel och stor uthållighet. Att aldrig vara nöjda, utan hela tiden jobba vidare för att fortsätta att vara bra och bli bättre. Det är också viktigt att våga prova nytt och jobba med höga förväntningar och krav.

I Nacka utgår den tydliga spelplanen från visionen och den grundläggande värderingen. Visionen är öppenhet och mångfald, vilket innebär att det redan från början är tydligt uttalat att det ska finnas en mångfald av förskolor och skolor och att öppenheten kring verksamheternas resultat är transparent. Den grundläggande värderingen visar hur kommunen ser på rollerna och förtydligar för alla aktörer att kommunen sätter målen och de professionella ansvarar för hur vägen dit ser ut. Att vi i Nacka skiljer på huvudmannaansvaret för de kommunala skolorna och på ansvaret för finansiering, skolval, uppföljning och utvärdering gör det lättare för kommunen att ha samma spelregler och samma synsätt på alla förskolor och skolor i kommunen – oavsett om det är en kommunal eller fristående verksamhet.

Utgångspunkten med gemensamma spelregler och synsätt är något som jag tror bidrar till de goda resultaten. Målet är att alla barn och elever som går i en förskola eller skola i Nacka ska få en utbildning av hög kvalitet. Därför ingår alla skolor i kommunens kvalitetsuppföljning. Alla bjuds in till informationsmöten för chefer, kvalitetsdagar, seminarier där resultaten analyseras och liknande – det spelar ingen roll om du är rektor eller huvudman för en kommunal eller fristående förskola eller skola. Finansieringen sker självklart också utifrån att det ska vara lika villkor.

Något som skiljer Nacka från många andra kommuner är att inget barn och ingen elev automatiskt tilldelas en förskole- eller skolplats, utan alla vårdnadshavare måste aktivt välja förskola och skola. Vår erfarenhet är att detta bidrar positivt genom att det leder till fokus på ”rätt” saker – nämligen att alla förskolor och skolor ska vara attraktiva samt att så många som möjligt ska få sitt förstahandsval av skola. Att få sitt förstahandsval av skola tror vi bidrar till mer motiverade elever, mer engagerade föräldrar och större fokus i skolorna på att utvecklas mot högre kvalitet. Från våra elevenkäter ser vi också att elever som går i den skola de vill tenderar vara mer nöjda med sin utbildning.

Nacka har sedan länge kvalitetssystem med flera olika verktyg som ger en mångfacetterad bild av kvaliteten. Vi använder också resultaten till dialog med skolledningar och huvudmän. Det är viktigt att det finns en uthållighet i kvalitetssystemet – att undersökningar upprepas för att följa vad som händer. Självklart måste detta också förenas med utveckling av systemet, och särskilda fördjupningar. Vi ser att det vi sätter ljuset på i kvalitetssystemet – där ser vi en utveckling. Vårt motto håller, världens bästa förskola och skola, för alla – varje dag!

 

 

 

 

 

 

Detta är mitt sista blogginlägg som gäst hos stadsdirektören. Fortsätt gärna följa mina spaningar på kvalitet i förskolor och skolor i Nacka i min blogg som heter ”Direktören spanar – en utsiktsbok om kvalitet”.

Trevlig helg!

 

 

 

 

 

 

 

/Susanne Nord

Publicerat i Okategoriserade |