Våren kom med stormfart och det blev sommar direkt i hela Sverige och i Nacka. Vi har upplevt den varmaste våren sedan mätningarna startade för 100 år sedan. Heta dagar, varma kontor, härliga kvällar och ljumma nätter. Samtidigt har vi haft full rulle på jobbet och fått många fina utmärkelser till Nacka.

Nacka blev årets föreningsvänligaste kommun och kom trea i både cykelranking och näringslivsranking. Vi blev även bästa kommun att bo i för barnfamiljer. I den stora årliga miljörankingen är vi nu nr 8,  vi har förbättrat resultaten ordentligt de senaste åren på miljöområdet. Och eleverna fortsätter att prestera mycket goda resultat år efter år. I våras blev vi också nominerade till Årets välfärdsförnyare 2018 på Stora Samhällsgalan för vår unika certifiering av Överförmyndare.

Det allra roligaste var att vi blev utsedda till Året superkommun 2018 i kategorin storstadskommuner på Stora Samhällsgalan. Dessutom fick vi bästa resultatet av alla kommuner när man räknade ihop 75 nyckeltal från SKL’s jämförelser. Så roligt att få ett så fint pris som är helt faktabaserat! Stort tack för alla goda insatser av alla medarbetare och chefer.  Vi är helt enkelt bäst på att vara kommun 2018!

Bildresultat för årets superkommun 2018

När man är som bäst gäller det att se framåt och träna för nästa steg så att vi kan vara bland de bästa i framtiden också. Därför åkte ledningsgruppen på sin första studieresa tillsammans för att kika på andra bra kommuner utanför Sverige. Vi åkte till Oslo och Baerum i Norge och tittade på stadsutveckling, skolor och digitalisering. Baerum är en kommun som liknar Nacka på många sätt, ligger långt framme och gör många intressanta saker ex inom digitalisering, skola och stadsutveckling. De bygger också en helt ny spännande stadsdel på gamla Fornebo flygplats med tunnelbana, så vi har mycket gemensamt med Baerum.

Jag har också varit i Milano på studieresa i vår med mina kollegor i Stockholms län.Där studerade vi bl.a. tunnelbanans utbyggnad, stadsutveckling, konst och kultur i staden och digitalisering. Spännande ämnen och mycket att lära. Kul att se tunnelbaneutbyggnad i praktiken och stadsutveckling som ligger lite före oss. Det mest spektakulära var nog ändå trädhusen, dyra att bygga och svåra att sköta men ack så fina. Vem skulle inte vilja inte bo i ett trädhus?

Har nu haft några intensiva dagar i Almedalen där Nacka kommun stod på många scener med kompetenta medarbetare inom många olika områden ex.  stadsutveckling, byggande av välfärdsfastigheter, bra skolresultat, skolgårdsprojekt, inköp, digitalisering, komplexitet, ledarskap och attraktiv arbetsgivare. Det var många som ville lyssna på vad vi gör i Nacka och hur vi arbetar för att nå så goda resultat. Jag blir så stolt och glad när medarbetare och chefer gör så fina insatser, var har många strålande ambassadörer för Nacka.

Men nu börjar det bli dags för mig att bromsa ner inför semestern som kommer att handla om helt andra saker. Jag hoppas på en riktigt skön sommar full av busiga barnbarn och bullbak, bekväma badskor och blå blänkande bad, blommiga buskar och branta backar, briljanta böcker och lite brusande bubbel. Önskar dig också den bästa sommar du vill ha!

Varma sommarhälsningar Lena

Publicerat i Okategoriserade |

Nu är det redan slutet av mars 2018. Vi har precis avslutat år 2017 med bokslut och årsredovisning och nått oerhört bra resultat på många områden. Det blev det bästa året någonsin, hög kvalitet i många verksamheter och ekonomi i balans.

Men år 2018 har redan börjat och vi siktar ju på ännu bättre resultat i år. För att göra det lite enklare och tydligare har vi valt att fokusera lite extra på några av de viktigaste nyckeltalen i ledningsgruppen, vi kallar det ledningens 10 nyckelt

Några nyckeltal handlar om vår tillväxt i form av nya bostäder, nya arbetsplatser, nya nackabor och nya i jobb. Det ska bli mycket spännande att se hur och när vi kan nå dessa tydliga skarpa mål. Vi måste förstås också se till att fortsatt ha en ekonomi i balans och ett samlat resultatöverskott.

Viktigast av allt är ändå att våra medborgare företagare och kunder är nöjda med det vi gör och att de kan rekommendera andra att flytta till Nacka. För att lyckas med det måste också våra medarbetare trivas och utvecklas på jobbet. Det är bara människor som skapar resultat och vår uppgift som ledare är att göra det möjligt och enkelt att nå ännu bättre resultat.

Hur gör man då för att åstadkomma ett ännu bättre resultat, när man ligger på topp? Ja, man måste göra lite mer eller lite annorlunda än man har gjort tidigare om det ska bli ett ännu bättre resultat.  Och man måste hela tiden träna, framförallt på samspelet. Det är i mellanrummen framgångarna föds i en stor organisation, tror jag. Med ett snabbare och smidigare samspel där alla spelar bra bollar till varandra, kan vi nå ännu högre målsättningar.

Ett bra exempel på riktigt bra samspel både internt och extern är vårt arbete med att utveckla Vercity, framtidens galleria för högre utbildning.  Invigningen i veckan var fullsatt, intresset är oerhört stort och vi är något riktigt intressant på spåren. Ser verkligen fram emot kommande steg i utvecklingen av Vercity i Nacka stad!

 

 

 

 

Som ledare måste jag alltid fundera på vad av mina insatser som bidrar till bästa resultat. Hur använder jag min arbetstid? Vad fokuserar jag på? Och vilka träffar jag? Hur kan jag underlätta för chefer och medarbetare att göra sitt bästa? Hur kan vi göra det ännu enklare att göra ett bra jobb? Kan vi förenkla administrationen och skapa mer utrymme för de vi är till för?

Ett bra exempel på det är vår första ”robot” Yasmine som ska sköta det mesta av hanteringen av ekonomiskt bistånd, så att våra medarbetare kan ägna sig åt att träffa de som behöver extra stöd. Sen kommer vi säkert att kunna automatisera andra processer. Jag ser fram emot en spännande utveckling inom digitalisering i Nacka redan i år.

 

 

 

 

Varma vårvinterhälsningar Lena

 

Publicerat i Okategoriserade |

Är det ok att bara njuta av det goda utan att jobba hårt? Eller måste man först jobba hårt för att sen kunna njuta. Vi hade en intressant dialog om det vid en middag i mellandagarna och jag kunde konstatera att vi som vad där var nog väldigt olika. För mig är det helt ok att först jobba hårt för att sen kunna njuta av resultatet. Det känns liksom lite bättre för mig då och det goda smakar lite bättre. Som champagnen på nyårsafton efter ett riktigt bra år. Eller en god middag efter en riktigt lång och tuff promenad. För andra är det njutningen som kommer först, gärna utan hårt arbete. Hur är det för dig?

Jag tror att det hela började redan när jag var ung. Minns fortfarande klart hur det var att vara en hästtokig tonåring och få möjlighet att låna hästen Zorza några år av en kille som skulle plugga till läkare. Min far sa – du får ha hästen om du kan sköta den själv och finansiera allt. Ok sa jag, det fixar jag, ovetande om hur mycket hårt arbete som krävdes och hur dyrt det var att ha häst.

Lyckades hyra en billig stallplats flera km utanför staden, vilket innebar långa cykelturer eller promenader varje dag. I mörker och kyla, regn och snö. Ibland fick jag ta till skidorna för att komma fram. Varje dag bar det av till stallet för att mocka skit, rykta och utfodra Zorza och i bästa fall få rida en tur i skogen, på fälten eller på isen. Minns också vilken njutning det var att få rida efter allt slit och hur kul det ändå var under tiden, även om det var tufft. Jag fick ju hålla på med det jag ville mest av allt. Och jag var inte helt ensam, det var flera hästtokiga tjejer i stallet som ville hjälpa till när det behövdes.

Det svåraste var nog finansieringen, jag fick vara väldigt kreativ för att klara den. Ordnade bland annat ridkurser och ridturer för andra och lyckades på sätt finansiera det mesta. Lärde mig att bokföra både intäkter och kostnader och att intäkterna måste komma först om du ska kunna köpa något. Det blev bara finansiella problem en gång när jag var tvungen att kalla på veterinären akut, då Zorza fick en allergisk chock. Den gången fick jag låna av familjen och betala tillbaka senare.

Zorza klarade sig bra och mitt äventyr med henne fortsatte. Vi tävlade fälttävlan med hyfsade resultat i alla fall på lokal nivå. För mig var det en stor framgång att kunna sköta och finansiera en häst och dessutom träna och tävla fälttävlan som är relativt svårt och tufft.

Mina föräldrar började mer och mer förstå hur viktig Zorza var för mig. Under de här åren önskade jag mig bara rid- och hästsaker och pengar på födelsedagarna och till jul. Jag minns fortfarande den bästa julklappen någonsin – när jag fick ett nytt och fint hästtäcke av mina föräldrar.

Idag jobbar jag gärna hårt först för att sen kunna njuta av resultatet. Jag vet att arbete lönar sig och att det ibland tar tid att åstadkomma svåra och stora saker. Tålamod, träning och envishet kan leda dig långt. Men det behövs också kreativitet och innovation för att göra saker på nya sätt och för att klara av nya utmaningar. Att ha koll på ekonomin är förstås grundläggande – både intäkter och kostnader. Och att ha ett mål, att veta vad du vill och vart du är på väg, samtidigt som det ska vara kul under tiden.

Nu har vi precis avslutat år 2017 i Nacka kommun med de bästa resultaten någonsin. Det är många fantastiska medarbetare som ligger bakom de goda resultaten och kloka politiska beslut. Mycket slit och hårt dagligt arbete, men också kreativa och innovativa lösningar och fokus på ekonomi i balans. Stort tack till alla medarbetare för alla goda insatser. Tillsammans har vi gjort Nacka lite bättre, jobbar hårt och också haft kul under tiden.

 

 

 

Det nya året 2018 har precis startat. Det blir ett riktigt spännande år tror jag. Mycket kommer att hända i Sverige och i Nacka, vi har extremt intressanta uppgifter framför oss. Stora stadsutvecklingsprojekt pågår samtidigt som vår viktiga välfärdsverksamhet ska fungera minst lika bra som förra året. Dessutom är det valår 2018, partierna och politikerna kommer att kampanja och väljarna får säga sitt i september. Vi som tjänstemän jobbar på varje dag och försöker alltid göra vårt bästa för alla nackabor oavsett hur det går i valet.

Hoppas att du är lika sugen som jag på att jobba hårt mot våra tydliga mål, engagera dig, vara kreativ och innovativ och se till att vi når goda resultat och har kul under tiden. Då kanske det blir dags för en riktigt god champagne på nyårsafton. Tillsammans kommer vi att göra Nacka ännu bättre 2018!

Varma hälsningar Lena

Publicerat i Okategoriserade |

Hemma vid vårt köksbord möts mångfalden i praktiken vid de stora familjehelgerna, jul, midsommar och födelsedagskalas.  Jag och min man har tre vuxna barn, gifta eller sambo, med idag fyra barnbarn mellan fyra och elva år. I familjen finns idag sammanlagt fem olika nationaliteter.

Vår äldsta dotter gjorde många resor runt om i världen och kom bland annat till Melbourne i Australien där hon pluggade en termin i slutet av sina KTH-studier. På klätterberget träffade hon sin blivande sambo, en australiensare med schweizisk bakgrund, som då jobbade på Ericsson. Han kunde lite svenska och flyttade så småningom med henne tillbaka till Sverige. De bor nu utanför Stockholm med sina två barn som snart har tre medborgarskap, svenskt, schweiziskt och australiensiskt. De pratar svenska och engelska med australiensk accent och börjar intressera sig för schweizertyska.

Vår andra dotter reste till Kanada som språkstudent redan när hon var 16 år. Hemma igen för gymnasiestudier på internationellt program och studier på KTH. Sen åkte hon till London där hon slutförde sin doktorsexamen och träffade sin blivande man, en bildad filosofisk britt med tweedkavaj, putsade skor och härlig Oxforddialekt. Nu bor de utanför London med sina två barn som kan ha dubbelt medborgarskap, pratar brittisk engelska och förstår lite svenska.

Vår yngsta son åkte ut i världen efter sina studier i Lund. Han blev managementkonsult på ett internationellt bolag och fick sen uppleva många spännande uppdrag i flera olika världsdelar. Nu är han tillbaka i Vasastan där han träffade sin blivande fru, som är född i Syrien och uppvuxen i Täby. De är nygifta och om det blir barnbarn kommer de troligen också att få dubbla medborgarskap och säkert lära sig både svenska, engelska och arabiska.

Inte visste jag att det skulle bli så här när jag reste land och rike runt på 1990-talet och föreläste om vikten av internationalisering i skolan. Då tänkte många av oss som arbetade på Skolverket att det var viktigt att våra svenska ungdomar lärde sig språk, reste ut i världen, studerade och kanske jobba utomlands några år.

Inte förstod vi då att hela världen skulle komma hem till vårt köksbord och att våra barnbarn skulle ha dubbla eller tredubbla medborgarskap och tala många olika språk. Inte förstod vi då att vi skulle få möjlighet att få lära känna så många olika kulturer och att vi skulle få pröva så många spännande maträtter hemma vid köksbordet.

Jag tror att det är tack var min egen familjs historia som jag tycker att vår vision om öppenhet och mångfald i Nacka är så otroligt levande och mer aktuell än någonsin. Jag har sett hur det kan fungera i praktiken i vår egen familj, vid fest och vardag – vid vårt eget köksbord.

Ingen av oss vet särskilt mycket om hur framtiden kommer att bli. Men jag tror på att det är bra att vara öppen och nyfiken på olika verksamheter, både här i Sverige och i andra delar av världen. Jag tror också på att bejaka mångfalden både i människor och sätt att göra saker på. Det blir bättre då även om det blir annorlunda än vad vi har tänkt oss. Det är därför som jag fortfarande jobbar kvar i Nacka kommun.

Visionen om öppenhet och mångfald har varit Nackas styrka i många år, den är Nackas styrka idag och den kommer fortsatt att vara styrkan i Nackas framtida utveckling. Om vi bara håller fast vid visionen och försöker leva den i vardagen.

 

Vad betyder visionen om öppenhet och mångfald för dig? I jobbet och privat? Vilken nationalitet kommer dina barnbarn att ha?

Varma hälsningar Lena

Publicerat i Okategoriserade |

1985 flyttade vi från norra Skåne med våra tre barn till Lidingö. De äldsta barnen gick i skolan och vår yngsta son skulle fylla 4 år. Han hade haft dagbarnvårdare och skulle nu börja på en kommunal förskola. Jag skulle börja jobba heltid som lärare och hade fått mitt drömjobb på Frans Schartaus gymnasium. Det blev totalt kaos, förskolan var riktigt dålig och vi blev tvungna att ta bort honom därifrån, det funkade inte alls. Vi var då aktiva i Friluftsfrämjandet och fick nys om att de planerade att starta en förskola, dessutom nära i vårt kvarter.

Varför inte tänkte vi, det kan i alla fall inte bli sämre, så vi engagerade oss i att starta den första Ur och skur-förskolan, föräldrakooperativet Mulleborg. Det var en väldigt rolig och spännande tid, vi föräldrar städade, bakade, lagade mat och hjälpte till med mycket. Jag blev ekonomiansvarig eftersom jag var ekonom, det var inte alls lätt. På den tiden fanns ingen förskolepeng och ingen valfrihet. Vi fick jobba hårt mot kommunen och andra myndigheter och söka pengar från alla möjliga och omöjliga stiftelser.  Det var himla tufft – men det gick tack vare engagerade föräldrar och underbar personal. Idag är Ur och skur ett etablerat begrepp och det finns Ur och skur – förskolor över hela världen. Vi har flera här i Nacka.
Samtidigt pågick en helt annan rörelse i Sverige i mitten av 80-talet. Pysslingdebatten var het på alla nivåer och efter mycket om och men, startade de första Pyssling-förskolorna, Smörblomman och Järven,  i Nacka 1985. De lyckades bedriva en verksamhet med högre kvalitet och lägre kostnader än den kommunala. Och föräldrar och personal var mycket nöjda.

1991 kom den nya lagstiftningen som gjorde det möjligt för alla kommuner att ha privata alternativ i förskola och skola. 1991 var också året då jag började arbeta på nya myndigheten Skolverket som bland annat fick ansvar för tillsyn och tillstånd för nya fristående skolor. Som regionchef var jag under några år ansvarig för tillstånden och tillsynen för alla fristående skolor i Stockholms län. Jag har sett många bra verksamheter, men också de som varit mindre bra och tvingats stänga.

Nu är det 2017 och debatten går het igen, nu om att begränsa vinster i välfärden, en debatt som väcker många nya frågor. Hur arbetar man med, utvecklar och mäter kvalitet i välfärden, hur driver man välfärdsföretag och vad är vinst. Varför får man göra vinst på att bygga förskolor, städa och laga mat men inte på att driva pedagogisk verksamhet i förskolor och skolor? Det är en debatt som just nu inte gagnar utvecklingen i välfärden oavsett huvudmannaskap. Tänk om alla istället ägnade sin tid åt att utveckla kvaliteten i verksamheten?

Vi har fyra övergripande mål som styr vår verksamhet. Nacka har vuxit i många år och de olika alternativen har gjort att vi har klarat tillväxten bra med hög kvalitet för alla. Nu ska vi fördubbla tillväxttakten och behöver säkerställa att det fortsatt finns olika alternativ i välfärden och att alla är bra.  För att nå målen måste vi kunna garantera mångfald, valfrihet och kvalitet även i framtiden för alla nackabor.

Avslutningsvis en liten parentes – hela familjen var väldigt mycket friluftsfrämjare på den tiden och vi har nu flyttat ut i naturen, nära skog och hav. Sonen som gick på Ur och Skur och som alltid var ute i skogen, sov ute, lekte med kottar mm har som vuxen tagit lite avstånd från kottarna. Han har bott i flera stora städer över hela världen och bor nu i stan.  De andra två som inte gick Ur och Skur är idag mer intresserade av skog och natur. Kanske vänder det med tiden, men det blir inte alltid som man har tänkt sig som förälder, ibland blir det helt annorlunda, men bra ändå.

Jag har haft stor nytta av erfarenheten med Ur och skur i alla mina jobb. Med människor som vill göra skillnad, hårt arbete tillsammans och stort engagemang går det att göra mycket mer än man tror. Medborgarna kan och vill ofta mycket mer än vi tror i kommunen, låt de vara med och bidra till att utveckla välfärden med oss!

Vänliga hälsningar Lena

Publicerat i Okategoriserade |

Nu har hösten kommit och vi har satt igång arbetet på alla fronter för att fortsätta utveckla Nacka och våra olika verksamheter. Skolorna har startat och alla kultur- och fritidsaktiviteter för barn och ungdomar. Vi vuxna går till jobbet, cyklar eller åker kollektivt. Några av oss använder fortfarande bil då det saknas kollektivtrafik, men fler och fler kör elbilar eller elhybrider. Själv tankar jag min elhybrid varje kväll hemma, har nästan glömt var det andra tanklocket sitter.

I Nacka vill vi erbjuda hög kvalitet och effektiv service till alla nackabor. Vi vill också att rätt saker görs i rätt tid och på rätt sätt, så att kostnaderna blir låga. De senaste fem åren har vi haft 0-uppräkning inom stora delar av verksamheten. Det innebär i praktiken att vi gjort stora effektiviseringar varje år. Det är möjligt genom smartare och smidigare arbetssätt, digitalisering av processerna och kompetenta och engagerade medarbetare och chefer.

För oss i Nacka kommun är det viktigt att jobba med öppenhet, inflytande och dialog och ge medborgarna stora möjligheter till egna val så att själva kan säkerställa maximalt värde för skattepengarna. Kundval för alla välfärdsverksamheter är en viktig grundbult i Nackas välfärdssystem.

Nu utökar vi snart kundval musikskola till att gälla alla olika kulturuttryck genom kundval kulturskola. Från nästa höst kommer alla barn och unga att kunna välja om de vill spela musik, sjunga i kör, spela teater, dansa eller utöva andra kulturaktiviteter. Mer kultur för alla barn och unga är en bra satsning på framtiden tror jag. Kultur och bildning hänger ihop, med en bra kulturskola och en bra skola kommer alla barn i Nacka att få en god start i livet.

Vår ambition att vara bäst på att vara kommun bidrar till en ständig prioritering avvad vi ska göra som kommun och också ett fokus på fortsatt utveckling på alla områden. Ska vi vara bäst måste vi bli lite bättre år från år eftersom alla andra kommuner också vill bli bättre. Förra veckan fick våra elever och lärare i de kommunala gymnasierna ett kvitto på att de är riktigt bra. Tvåa i landet efter Öckerö är en riktigt bra silvermedalj. Bra jobbat alla elever och lärare!

Förra veckan hade vi vår årliga stadsutvecklingsdag för byggherrar, förtroendevalda och medarbetare. Vi samordnade den med festivalen Gather som gick av stapeln på Nobelberget i Sickla. Det blev en fantastisk stadsutvecklingsdag med oerhört spännande föreläsare från olika delar av världen och mer än 250 deltagare från olika delar av landet. Det är ett minst sagt stort intresse för vår stadsutveckling. Nu gäller det att klara genomförandet kommande år lika bra som planeringen de senaste åren.

Veckan avslutades för mig med en riktigt härlig hösthelg med mycket svamp- och lingonplockning och långa sköna promenader. Det är skönt att koppla av från jobbet med vandringar i skog och natur, koka lingonsylt och göra svampstuvning på varm macka. Hoppas att du också hinner njuta av den sköna hösten på det sätt du vill.

Varma hälsningar Lena

Publicerat i Okategoriserade |

Sista arbetsdagen för semestern – en skön känsla börjar infinna sig i hela kroppen. Har precis avslutat en mycket intensiv vecka på Almedalen i Visby. Nacka kommun deltog i 22 seminarier med olika tema. Stadsutveckling och bostadsbyggande, kvalitet i välfärden, skola och forskning, barn och unga i det sociala arbetet och Vercity, vårt spännande nytänkande universitet i centrala Nacka och mycket mer. Tack alla medarbetare som gjorde det möjligt och tack alla samarbetspartners som stod på scen med oss.

Vill också passa på att tacka alla medarbetare, chefer och förtroendevalda för alla goda insatser under året som gått och det stora engagemang ni visar för de vi är till för. Det senaste året har varit det bästa hittills sen jag började jobba i Nacka för 13 år sedan. Tror att jag sa så förra året också, men detta år blev ännu bättre. Jag är förstås en mycket stolt, glad och tacksam stadsdirektör som har så engagerade medarbetare!

Jag hoppas nu att vi alla får en riktigt skön semester. Passa på att vila både kropp och själ på det sätt som passar dig bäst. Låt dig inspireras av nya intryck om du vill. Kanske något som du inte gjort förut, något spännande eller oväntat, något som gör dig glad. Spana på nya saker och områden som du inte brukar göra. Skaffa dig nya erfarenheter i sommar eller läs en bok som du brukar göra. Eller också kan du bara njuta av livet som det är med vänner och familj eller gör något alldeles eget för dig själv. Det är din egen sommar och din semester.

Jag hoppas verkligen att vi ses igen i höst då vi ska fortsätta att göra Nacka till en ännu bättre plats att leva och bo på. En kommun som ger bästa utveckling för alla och som skapar attraktiva livsmiljöer i hela Nacka. Som klarar en stark och balanserad tillväxt och som ger maximalt värde för skattepengarna. Helt enkelt en kommun som är bäst på att vara kommun i alla grenar!

Varma sommarhälsningar Lena

Ps tog med mig några vackra sommarbilder från Almedalsveckan i Visby. Det är himla fint på många ställen i Sverige, inte bara i Nacka!

 

 

Publicerat i Okategoriserade |

Ibland behöver vi lite extra stöd i livet för att på egen hand kunna, ta tag i något som innebär att man mår bättre eller blir mer självständig.

Nackas värdering är att vi tror på att människor kan och vill ta ansvar. Därför är det viktigt för oss i socialtjänsten att erbjuda tidiga och förebyggande insatser där den enskilde känner sig delaktig. För att göra det möjligt behöver vi i större utsträckning samordna våra insatser med andra aktörer.

Ett av flera exempel på den här typen av samarbeten är Horisonten. Det ett samarbete mellan Nacka kommun och Boo vårdcentral dit föräldrar kan vända sig för att få råd och stöd i sitt föräldraskap eller om sitt barn besväras av exempelvis oro, ilska eller sömnsvårigheter. En annan mycket uppskattad verksamhet och som fått stor nationell uppmärksamhet är 90+ gympan. Det är ett samarbete mellan flera aktörer, där vi jobbar med att främja fysisk aktivitet för att bland annat förebygga fallskador och öka livskvaliteten bland äldre.

I Nacka har vi flera så kallade Öppna mötesplatser där Lusthuset är ett av dem. Det är ett samarbete mellan kommunen, Boo Folketshus och pensionärsföreningarna. På Lusthuset kan seniorer träffas och spela pingis, schack eller bara ta en fika som ungdomarna på fritidsgården har bakat.

För att skapa trygghet och motverka kriminalitet och droger under helgkvällar så finns vår uppsökande verksamhet, Polarna Nacka. Polarna består av fem vuxensamordnare och cirka 20 Nackaungdomar som tillsammans rör sig ute bland ungdomar under helgkvällar och ungdomshelger. Det är en samverkan mellan bland annat socialtjänst, skolor, polis, fritidsgårdar och nattvandrare.

Anne-Lie Söderlund

Det här är bara ett axplock av den mångfald av förebyggande insatser som Nacka erbjuder och allt bygger på samverkan med andra. Tillsammans gör vi skillnad!

/Anne-Lie Söderlund, social- och äldredirektör

 

 

Publicerat i Okategoriserade |

Attraktiva Nacka växer och bygger stad. Det är egentligen inte så konstigt. Nacka har ett fantastiskt läge. Här finns naturen, havet och sjöarna samtidigt som det är nära till staden. När tunnelbanan blir klar kommer det att handla om minuter att ta sig till city eller fortsätta till andra delar av Stockholmsområdet.

 

 

 

Nu är vi nära 100 000, vilken dag som helst når vi den magiska gränsen. 2030 kommer vi att ha ytterligare minst 20000 bostäder, 15000 arbetsplatser och minst 140 000 invånare. Med en stark och balanserad tillväxt under kommande år och en i grunden stark ekonomi i balans är vår uppgift att ge Nackaborna maximalt värde för sina skattepengar. Vi ska vara bäst på att vara kommun och göra det möjligt för både företagare och medborgare att nå sin bästa möjliga utveckling.

 

 

 

 

De attraktiva gröna och blå livsmiljöerna och de blandade gamla och nya bostadsmiljöerna kombineras redan idag med utbildning och företagande i världsklass. Skolorna i Nacka är bland de bästa i Sverige och väcker också internationellt intresse ex från Sydkorea. Vårt företagsklimat är tredje bäst i landet och företagen i Nacka är de lönsammaste i Sverige.

 

 

 

Vi har många attraktiva förskolor och skolor där barn och unga får möjlighet till sin bästa utveckling. Här trivs också de äldre i våra olika äldreboenden eller med bra hemtjänst. Det sociala stödet till de som behöver det är gott och vi tar emot alla flyktingar som anvisas på ett kreativt sätt.

 

 

 

Vår vision är ju Öppenhet och mångfald och det försöker vi praktisera på alla sätt. Vi är nyfikna på nya lösningar och hur man kan göra verksamhet ännu bättre. Vi är öppna och transparenta med det som är kommunens uppdrag. Och vi önskar en mångfald av aktörer och människor som vill samspela med oss. Vi tror helt enkelt att det gör Nacka bättre som plats att leva och verka på.

Men vi kan och vill inte göra allt själva. Vi behöver och välkomnar företag, entreprenörer och initiativtagare som vill arbeta i och med Nacka. Kommunen kan göra mycket, men tillsammans med andra aktörer kan vi göra ännu mer. Och nu när tillväxttakten fördubblas är samarbeten med andra avgörande för att vi ska lyckas. Därför hoppas vi på fler aktörer som vill bygga framtidens Nacka med oss.

Vi tror också på människor och deras utveckling, oavsett om det gäller medborgare eller medarbetare. Som medarbetare i Nacka får du möjlighet att utvecklas utifrån dina förutsättningar och kommunens utmaningar. Det är många som tycker att det är roligt och vill rekommendera andra att jobba i Nacka. Jag är en av de. Inte visste jag att det skulle vara så intressant att jobba i en kommun, när jag kom hit 2004.

Så varmt välkommen till Nacka om du vill förverkliga dina drömmar – som individ, medborgare, företagare eller medarbetare!

Varma hälsningar Lena Dahlstedt 

Publicerat i Okategoriserade |

Jag blickar tillbaka på hösten 2015 då Sverige tog emot flest flyktingar någonsin och Nacka tog emot cirka 20 ensamkommande ungdomar i veckan. Samtidigt som vi ville välkomna och ge nya Nackabor ett gott mottagande behövde vi jobba snabbt och effektivt för att ta fram nya processer och samverkansformer. Och jag kan nu konstatera att vår ambition – att erbjuda nya Nackabor en första bostad, förutsättningar till jobb och egen försörjning samt inkludering i Nackasamhället – aldrig hade varit möjlig att genomföra utan samarbete med Nackabor, civilsamhället, näringsliv och andra organisationer.

Fokus: Snabbt i jobb

I år ska vi ta emot 370 kommunanvisade nya Nackabor som har fått uppehållstillstånd, samtidigt som flera flyttar hit på egen hand. En del har akademisk bakgrund andra har jobbat som sjuksköterska eller hantverkare, gemensamt är att de allra flesta önskar börja jobba så fort som möjligt.

Hur tar vi tillvara de nyanländas kompetenser och erfarenheter och på bästa sätt matcha de till arbetsgivares behov av kompetens och arbetskraft? Hur kan Nacka var den kommun som möjliggör människors drömmar?

Under de senaste månaderna har vi och Arbetsförmedlingen diskuterat utveckling av digitala e-tjänster för att underlätta för arbetsgivare och kommuninvånare att mötas. Vi har haft dialogmöte med våra jobb- och utbildningsexperter, SKL och näringsliv om hur vi hittar flexibla och anpassade arbetsmarknadsinsatser för de alltfler nyanlända som får tillfälligt uppehållstillstånd. Och i början av april började vi erbjuda samordnade arbetsmarknadsinsatser för nyanlända efter ett unikt samarbete mellan Nacka kommun och Arbetsförmedlingen. Allt för en snabbare etablering och bättre möjligheter till jobb.

Inkludering genom språk och fritid

Men det handlar inte bara om jobb utan det är minst lika viktigt att komma in i en social kontext och sammanhang genom till exempel skola, fritidsintressen och kompisar.

I Nacka bjuder vi in nyanlända till välkomstmöten strax efter att de flyttat hit. Här introducerar vi till Nackas valfrihet av skola, utbildning, kultur och fritid men också möjlighet till vård och praktiskt stöd under den första tiden. På träffarna har vi tolkar för olika språk, det ställs många frågor och barnen ritar och leker

Nacka har ett rikt civilsamhälle med många privatpersoner och föreningar som vill hjälpa till genom till exempel läxläsning, språkcaféer eller volontärverksamhet. Det är mycket värdefull kraft som bidrar till sällskap och hjälp i vardagen.

Vi kommer att göra en del informationsinsatser under våren för att inspirera till att lära känna nya kompisar och dela med sig av sin vänskap. Se filmen om Linnéa och Nour som lärde känna varandra genom Kompis Sverige. Idag är de goda vänner och träffas tillsammans med sina familjer flera gånger i månaden.

 

 

 

 

 

Snart blir vi 100 000 Nackabor. Låt oss glädjas över våra likheter och olikheter. Tillsammans möter vi framtiden.

/Malin Westerback, arbetsmarknadsdirektör i Nacka

Publicerat i Okategoriserade |